De lekkerste spareribs krijg je met de 3-2-1 methode. Dat wil zeggen dat je de spareribs 3 uur rookt, vervolgens 2 uur in aluminiumfolie gaart en tenslotte 1 uur lakt. Serveer de spareribs als hoofdgerecht of als snack. De 3-2-1 methode zegt meer iets over verdeling in tijd dan over exacte uren, dit hangt van je eigen smaak af en bijvoorbeeld de dikte van de ribben. Je kunt, als voorbeeld, ook 2-2-1 doen, of 2-1-,05 bij dunnere ribben. Wij gaan uit van extra dik bevleesde ribben, hiermee kun je de 3-2-1 verdeling aanhouden. Dit is een basis recept waarmee je makkelijk nog kunt variëren.
Verwijder het vlies en breng de rub aan
Verwijder het vlies van de spareribs door de punt van een mesje tussen het vlees en het vlies te steken. Haal het vlies los en trek het van de sparerib. Herhaal met de rest van de spareribs. Wrijf de strengen in met de Porky White Chick rub en laat ze ca. 12 uur afgedekt in de koelkast marineren.
In de BBQ: fase 1
Plaats de spareribs in een spareribsrek. Breng de kamado, met het hitteschild, naar een temperatuur van 90 °C. Vul de druippan voor ongeveer een derde met appelsap, afhankelijk van de grootte van je druippan. Gedurende de eerste fase moet er altijd vocht in de druippan blijven staan. Haal het hitteschild uit de kamado en leg de eiken rookchunks op de gloeiende houtskool. Plaats het hitteschild terug, zet de druippan met de appelsap erop en leg het rvs-rooster in de kamado. Plaats het spareribsrek op het rooster en laat de spareribs 3 uur roken. Zorg ervoor dat de temperatuur van je kamado 90 °C blijft.
Inpakken van spareribs: fase 2
Haal het spareribsrek met de spareribs uit de kamado. Leg elke sparerib op een vel aluminiumfolie en schenk er wat appelsap over. Vouw de folies goed dicht en leg ze op het rooster. Stoom de spareribs nu 2 uur zodat ze botermals worden.
Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept
- -15%-15%
Aluminium bakken wegwerp druippan rond 5 stuks Smokin’ Flavours
- Grill, eat & throw away
- Online op voorraad
Lakken van de spareribs: fase 3
Haal de spareribs uit de kamado en verwijder voorzichtig de folies; de folie is heet en er kan stoom uit de pakketjes komen. Plaats de spareribs weer in het spareribsrek, bestrijk ze met de Royal Umami barbecuesaus met behulp van een siliconen kwast en plaats het rek op het rooster. Laat de spareribs nu 1 uur garen. Bestrijk ze steeds zodra de barbecuesaus is ingedroogd opnieuw met saus. Draai om en bestrijk nogmaals met de saus.
Haal de spareribs uit de kamado en serveer bijvoorbeeld als maaltijd met een lekkere salade en een donker biertje of als snack.
Dit recept komt uit Het ultieme kamado boek
Wil je meer van dit soort recepten? Koop dan het complete boek met 90 recepten! Wanneer je een kamado thuis hebt staan of er een aan wilt schaffen is dit hét boek wat je in huis moet hebben. Geschreven door Zowie Tak, bekend van onze workshops en livestreams! Alle beschikbare kennis heeft hij gebundeld in dit boek binnen een prettige hoofdstuk indeling per accessoire. Je gaat van start met informatie over de kamado (maatkeuze, onderhoud, aansteken, gebruik) en gaat vervolgens aan de slag met 90 geweldige recepten met behulp van je hitteschild, gietijzeren rooster, skillet, pizzasteen, dutch oven, spit, wok, enzovoort.
Lees meer over Het ultieme kamado boek & koop direct in de webshop
Dit recept maakt onderdeel uit van een livestream
Beginnen met de basis. En dat is het hitteschild! Een van de grootste voordelen van een kamado is dat deze ook een ovenfunctie heeft, maar dan met de pluspunten van een kamado. Slow cooking, bakken en indirect grillen, je gaat het allemaal meemaken. We laten een aantal technieken en recepten zien in deze vierde livestream. Er komen recepten voorbij zoals 3-2-1 spareribs, dorade en frambozentaartjes. Bekijk de volledige livestream op Youtube en abonneer je op ons kanaal!
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Zowie Tak
Barst van de energie en zet zijn jarenlange ervaring als chef in om jou de fijne kneepjes te leren. Naast de workshops bouwt hij horeca concepten, schrijft recepten en is auteur van Het ultieme kamado boek.
Bekijk team BBQ