Dit is geen standaard pastagerecht, het is een Italiaanse klassieker met rokerige twist. De meatballs krijgen op de grill die onweerstaanbare smokey smaak met de verse zoete tomatensaus de perfecte combinatie. Dit recept van Pam is precies wat je nodig hebt om iedereen te kunnen verrassen.
Voorbereidingen
Allereerst steek je de BBQ aan en je brengt deze op temperatuur tot 200 graden, we werken met een directe opstelling. Daarna verwarm je de twee skillets voor op de BBQ. Terwijl de pannen opwarmen, kun je alvast de knoflook pletten en de schil en kroontjes van de tomaten verwijderen.
Deeg
We beginnen met het deeg, omdat dat even tijd nodig heeft om te rusten. Voor het maken van het deeg pak je de schaal van de keukenmachine. Daarna voeg je de 00 bloem, semolina en eitjes toe. Mix dit op een lage stand en zet daarna de stand iets hoger. Laat de machine dit net zolang kneden tot er een mooie massa ontstaat. Is je deeg nog wat aan de droge kant? Voeg dan een extra dooier toe! Dit kan je ook checken door op je deeg te duwen en wanneer het terugveert weet je dat het deeg klaar is. Hierna bestuif je het werkblad met een beetje 00 bloem en vorm het deeg tot een mooie deegbol en laat deze ongeveer 30 minuten rusten in de koeling. Tip: Wanneer je het deeg een dag van tevoren maakt, scheelt dat je natuurlijk tijd, maar bevordert ook het rijzen van het deeg.
Tomatensaus
We gaan een heerlijk tomatensaus maken! Pak hiervoor de skillet en voeg een scheut olijfolie, de tomaten, het knoflook teentje, de citroentijm en beetje zout en peper toe. Pam heeft gekozen voor cherrytomaten, omdat deze lekker zoet zijn. Je kan er ook voor kiezen om andere tomaten te nemen. Om ervoor te zorgen dat het niet aanbakt, is het belangrijk om regelmatig de pan te schudden.
Meatballs
Tijd voor het maken van de meatballs! Breng het gehakt op smaak met peper en zout, de Italian Stallion rub en cayennepeper voor wat extra pit. Meng dit geheel goed door en maak er vervolgens balletjes van. De grootte van de gehaktballen bepaal jezelf, let wel op hoe groter de gehaktballen hoe langer dat ze moeten bakken. In de 2e cast iron pan giet je een scheut olijfolie en je legt hier de gehaktballen in. Zorg ervoor dat ze mooi goudbruin worden, door ze regelmatig te draaien en in de gaten te houden. Check ondertussen de tomaten, deze zijn gaar wanneer ze open zijn gesprongen. Haal ze dan uit de BBQ en zet ze even opzij. Heb je thuis maar 1 skillet? No worries, je begint dan met de tomaten, vervolgens haal je die eruit voor de saus en dan kan je in diezelfde pan de gehaktballen bakken.
Spaghetti maken
Haal het deeg na ongeveer 30 minuten uit de koeling en bestrooi op je werkblad wat semolina. Vervolgens rol je de deegbol uit tot een dikte van ongeveer 0,5 cm, zodat het straks makkelijk in de pastamachine kan gaan. Daarna snij je stroken die door de pastamachine passen. Begin op de grootste stand en daarna zet je de machine iedere keer een standje kleiner. Haal de pastavellen door de machine. Blijf dit doen tot de ene laatste stand tot het pastavel mooi dun is geworden. Ook is het goed om tussendoor regelmatig een snuf 00 bloem toe te voegen, om zo het plakken van de pasta te voorkomen. Voordat je de pasta door de spaghetti-stand haalt, is het belangrijk om wat semolina op de pasta te doen, zodat de pasta niet blijft plakken in de machine. Haal je de pasta door de spaghetti-stand van de pastamachine, deze stap herhaal je tot al het deeg spaghetti is geworden. Hang de spaghetti op het spaghettirek, maar wees gerust heb je dit niet thuis Pam heeft een creatieve oplossing: Pak een ovenrooster en zet er 2 pannen onder. In de tussentijd zullen de gehaktballen klaar zijn, haal deze dan van de BBQ en zet ze even opzij. Je kan de gaarheid van de gehaktballen controleren door ze open te snijden.
Tomatensaus maken
Nu is het tijd om aan de slag te gaan met de tomatensaus te maken! Pak de pan met tomaten en knoflook en doe de tomaten en knoflook in een maatbeker en mix het geheel. Wil je de tomatenpitten liever niet kan je de saus even door een zeefje halen. Hierna proef je de saus en voeg je eventueel peper en zout en basilicum blaadjes toe. Vind je de saus te dik of heb je te weinig saus? Dan kan je wat kookvocht van de pasta toevoegen. De tomatensaus en de meatballs kunnen nu samen in 1 skillet pan om even op te warmen. Zorg er wel voor dat je de temperatuur van de kamado lager krijgt naar een temperatuur van ongeveer 150 graden, anders kan de saus gaan aanbranden. Teveel pasta gemaakt? Deze kan je ongekookt in een diepvrieszakje in de vriezer doen, zo heb je er nog langer plezier van!
Pasta koken en proeven!
Breng nu een pan met water aan de kook met een snuf zout en omdat het verse pasta is ook scheut olijfolie, zodat de pasta niet aan elkaar gaat plakken. Kook de verse spaghetti in 2 minuten beetgaar. Je kan de gaarheid checken van de pasta door deze even te proeven. Hierna giet je het water af en besprenkel de spaghetti met olijfolie. Schep de gekookte spaghetti op en leg daar de meatballs op en giet de tomaten saus eroverheen en als finish in touch wat basilicum blaadjes en geraspte Grana Padano kaas erover.
Buon appetito!
Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Pamela de Geus
Van jongs af aan is Pamela al druk bezig in de keuken. Als self-taught chef heeft ze zichzelf alles geleerd wat ze weet over koken en op 23 maart 2020 besloot ze haar passie voor koken te delen met de wereld door mijn eigen Instagram-account, genaamd @KokenmetPam, te starten.
Bekijk team BBQ