Zet eens een verrassende BBQ snack op tafel. Iets anders dan anders. Een échte klapper! Dan zit je met deze shotgun shells in ieder geval geramd. Want deze, met gehakt gevulde cannelloni rolletjes lijken na een dip in de heerlijke, romige kaassaus precies op hulzen van een jachtgeweer. Vandaar de naam: shotgun shells.
De vulling
De vulling die we maken is voldoende voor het vullen van 8 rolletjes cannoli (8 shotgun shells). Wil je meer vulling? Verdubbel dan dit recept. Laten we beginnen: hak het sjalotje, de kappertjes en de augurkjes in fijne blokjes. Voeg dit samen met de chilivlokken en de braairub aan het gehakt en meng dit goed door. Hak vervolgens 50 gram van de cheddarkaas in kleine blokjes en kneed dit ook door het gehaktmengsel.
Smokin’ hot BBQ
Vandaag gaan we indirect roken. Dat betekent dat we met een hitteschild gaan werken in een kamado óf met twee zones in een ketelbarbecue. Vul je barbecue met je favoriete houtskool, steek aan en laat de barbecue op temperatuur komen. We gaan vandaag roken op zo’n 120 oC.
Loading up the gun
Trek ondertussen de nitril handschoentjes aan. Neem in de ene hand een cannelloni rolletje (voorzichtig, deze zijn erg breekbaar!) en pak met je andere hand steeds een klein beetje gehakt mengsel en stop dat voorzichtig met een vinger in het rolletje totdat deze volledig gevuld is. Zorg ervoor dat er geen lucht in het rolletje zit. Deze lucht wordt heet en zal uiteindelijk naar buiten willen waardoor het een gat in de cannelloni veroorzaak en de vulling er op de barbecue uit zal lopen. Vul op deze manier zoveel cannelloni’s tot het gehakt op is.
Leg de plakken spek naast elkaar en smeer hier met behulp van het silicone kwastje een beetje van de BBQ saus overheen. Wikkel om elke cannelloni een plak spek. Kom je net wat te kort om het rolletje volledig te omwikkelen, snijd dan de helft van een andere plak spek af en wikkel dit er omheen. Zorg er ook voor dan de boven en onderkant goed afgedekt zijn met spek.
Rol alle rolletjes nog even door de braairub.
Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept
Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours
- Je meest veelzijdige bbq tool
- Online op voorraad
25,99 Bekijk
Let’s smoke!
Open de barbecue en leg een chunk kersenhout op de houtskool. Plaats een hitteschild en een rvs rooster en leg hier de gevulde cannelloni’s op. Laat ongeveer 30 minuten garen. Kijk na 30 minuten of het spek een mooie kleur heeft gekregen en lekker een beetje krokant is geworden. Smeer na 30 minuten nog wat extra saus over de shells heen met de siliconen kwast en laat nog even 5 minuten karamelliseren.
Cheddar Cream Sauce
Zet het sauspannetje tegelijk met de cannelloni’s op de barbecue en laat heet worden. Smelt de roomboter totdat deze bruist en voeg dan de bloem toe. Meng dit goed door elkaar en laat een paar minuten garen. Je hebt nu een Roux gemaakt; een bindmiddel. Voeg de koude melk toe en roer met een garde goed door tot alle Roux is opgelost. Breng aan de kook en laat indikken tot een mooie lobbige saus. Haal het pannetje van de barbecue en rasp er de rest van de cheddarkaas overheen. Roer de kaas goed door de hete saus totdat deze volledig is opgelost en je een heerlijk dikke oranje kaassaus hebt. Mmm… lekker!
Verwarm de saus nog even de laatste 5 minuten met de shotgun shells mee.
Serveren
Haal de rolletjes van de barbecue en leg op een mooie serveerplank of bord. Serveer het pannetje met saus ernaast. Je kunt de saus aan één kant van de shotgun shells er overheen gieten óf je laat iedereen lekker zelf een shell pakken en dippen in die heerlijke, lobbige smaakvolle cheddarsaus. Man, het water loopt me in de mond. Snel de barbecue aan!
Eet smakelijk!
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Anton Pieterson
Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.
Bekijk team BBQ