Dit keer eens wat anders dan spareribs 3-2-1! We gaan namelijk lekkere pikante ribbetjes low & slow stoven in de Dutch oven! Thomas laat je in deze video zien hoe je dit recept maakt.

Vlies verwijderen

Allereerst steken we de BBQ aan het verhitten we die tot 200 graden. Vervolgens gaan we beginnen met het schoonmaken en het ontvliezen van de spareribs, bij ons in de winkel kan je goed bevleesde spareribs halen. Dit doe je door alle losse stukjes te verwijderen, deze zouden anders verbranden en dan heb je er uiteindelijk niets meer aan. Het vlies verwijder je door een lepel in het midden van de spareribs onder het vlies te steken en vervolgens met je vinger naar de andere kant te trekken. Zo kun je het vlies vanaf daar losmaken en wegtrekken. Het vlies van de spareribs is heel taai, en dat wil je niet op je spareribs hebben.

Spareribs-Dutch-Oven-recept-thomas-1

Spareribs marineren

Bestrijk eerst het vlees met worcestershiresaus en wrijf daarna de rub in het vlees. Snijd dan vervolgens de spareribs om de drie ribben door en laat daarna nog een uur marineren.  Zet het gietijzeren rooster in de BBQ en strooi wat houtsnippers over de houtskool. Leg de ribben op het rooster en gril rondom goudbruin. Haal ze daarna van de BBQ.

De spareribs stomen

Zet de Dutch Oven op het rooster en smelt daarin de boter. Voeg vervolgens de knoflook en zilveruitjes toe en bak voor een paar minuten. Blus ze af met cola en lekker donker Belgisch bier. Voeg daaraan de gedroogde oregano, BBQ-saus en kalfsjus toe en breng aan de kook. Haal vervolgens de Dutch oven van de BBQ en leg de ribben in de pan. Verlaag de temperatuur van de BBQ naar 150 graden en zet de Dutch oven indirect op de BBQ en leg de deksel op de pan. Stoof de ribben ongeveer 3 uur, tot het vlees van het bot valt.

Spareribs-Dutch-Oven-recept-thomas-1

Haal het vlees daarna met de schuimspaan uit de pan en kook het vocht in tot een dikke saus. Leg de ribben op een serveerschaal en schenk de saus over de ribben.

Thomas laat je in deze video zien je hoe je deze spareribs klaar maakt

Dit recept komt uit het Ultieme vleesboek

Met het Ultieme vleesboek ga je met auteur Zowie Tak de uitdaging aan om ieder stukje vlees perfect te grillen. De 90 gevarieerde recepten in dit boek hebben betrekking op de meest gegeten dieren: Rund, varken, la en gevogelte. Leer gaandeweg je skills uitbreiden en laat je inspireren door de heerlijke recepten.

  • Cover-Het-Ultieme-Vleesboek_3D

    Het ultieme vleesboek

    • 90 recepten van brisket tot tomahawk
    • Online op voorraad

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • De-Fik-Erin-braairub-nr2

    Braairub no. 2 De Fik Erin

    • Online op voorraad
  • BXC-american-heritage-whiskey-bbq-saus-web

    BXC American heritage whiskey bbq saus

    • Authentic flavours
    • Online op voorraad
  • SF666 Smokin-Flavours-Dutch-oven-31cm-Cast-Iron-Pre-Seasoned-Gietijzer-BBQ-Large

    Dutch Oven Smokin’ Flavours

    • Ideaal voor een stoofpotje
    • Online op voorraad
  • van-beekum-specerijen-oregano-heel (1)

    Oregano van Beekum

    • Krachtig, kruidig, en pittig
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-whiskey-snippers-pose

    Smokin’ Flavours rooksnippers whisky vaten 1700ml

    • Lekker bij varken, rund, gevogelte, wild & lam
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Varkenspareribs, 1,5 kilo

  • Worcestershiresaus, 6tl

  • Angus & Oink - Pigasus, 6 el

  • Boter, 40 gram

  • Amsterdamse uitjes, 4 el

  • Donker bier, 1 fles

  • Cola, 100 ml

  • Oregano, 1 el

  • BBQ saus, 6 el

  • kalfsjus, 400 ml

  • Benodigdheden

  • Gietijzeren rooster

  • Rooksnippers whisky

  • Dutch oven

  • Het ultieme vleesboek

  • Zowie Tak

    Geschreven door:

    Barst van de energie en zet zijn jarenlange ervaring als chef in om jou de fijne kneepjes te leren. Naast de workshops bouwt hij horeca concepten, schrijft recepten en is auteur van Het ultieme kamado boek.

    Bekijk team BBQ