Rabarber crumble, een heerlijk taartje voor de lente. Want wat is er nu lekkerder dan een heerlijke taart uit je kamado halen terwijl je gasten buiten in de zon zitten? En deze rabarber crumble is niet alleen lekker bij de koffie, maar ook als dessert met een bolletje vanille-ijs!

Let’s Dough

Allereerst verwarm je de barbecue tot 220 graden met een volledig indirecte opstelling en een rvs rooster. Voor het harde wenerdeeg heb je 200 gram roomboter op kamertemperatuur nodig. Voeg 100 gram suiker toe aan de boter. Kneed dit mengsel goed, zodat de suiker goed wordt opgenomen door de boter en de boter ook iets zachter wordt. Voeg vervolgens 300 gram bloem toe aan dit mengsel en kneed alles goed door. Nu heb je een wat droger deeg en wanneer je fijnere kruimels hebt, voeg je een half geklutst eitje toe. Kneed dit ook weer door. Druk vervolgens het deeg plat, wikkel het in folie en leg het deeg een half uurtje in de koelkast, zodat je het straks gemakkelijk kunt verwerken.

rabarber-crumble-wenderdeegRabarber compote

Het schoonmaken van de rabarber stelt eigenlijk helemaal niets voor. Je spoelt de stengels af en snijdt het kontje eraf. Wanneer je het kontje eraf snijdt, kun je de schillen er heel makkelijk af trekken. Nadat je dit hebt gedaan, snijd je de rabarber in stukken van ongeveer 3 cm. Rabarber is van nature erg zuur, dus voegen we er flink wat suiker aan toe. Doe de rabarber samen met de suiker, water, grenadine, vanillemerg en het vanillestokje in een skillet en zet het indirect op de barbecue. Zodra de massa kookt, laat je het ongeveer 6 minuten rustig pruttelen. Rol ondertussen het deeg voor de bodem uit tot een dikte van ongeveer 2-3 mm en bedek hiermee de 15 cm skillet. Bedek zowel de bodem als de zijkanten. Je zult niet al het deeg gebruiken, maar dit deeg kun je gemakkelijk invriezen!

Zodra de rabarber klaar is, kun je deze iets binden met aardappelzetmeel totdat er een dikkere compote ontstaat. Maak het aardappelzetmeel aan met een klein beetje koud water en voeg dit geleidelijk toe aan de rabarber. Laat de compote nog even doorkoken totdat deze op de juiste manier is gebonden.

Crumble

Om het taartjes straks af te toppen, ga je een kruimeldeeg maken. Pak de rietsuiker, de boter en het bloem. Vervolgens meng je deze drie ingrediënten door ze wrijvend met elkaar te vermengen, zodat je mooie kleine kruimels krijgt. Voor extra structuur voeg je als laatste wat havervlokken toe. Wrijf deze voorzichtig door het mengsel totdat je een mooie crumble hebt.

rabarber-crumble-crumble

Wanneer de compote mooi dik is geworden, laat je hem nog even afkoelen. Vervolgens schep je de compote in de skillet met het harde wenerdeeg en verdeel je de crumble erover. Plaats het taartje op het roestvrijstalen rooster en bak het ongeveer 20 minuten af. Laat het daarna even afkoelen, want de rabarbercompote is erg heet op dit moment. Serveer het met een bolletje ijs of geniet ervan bij de koffie! Succes gegarandeerd!

Eet smakelijk!

Tip! Deze producten kun je gebruiken bij dit recept

  • BXC-schort-army-green-01

    BXC schort

    • perfect voor iedereen met een passie voor koken of bakken
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-skillet 25cm-pose

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    • Je meest veelzijdige bbq tool
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-handschoenen-pose

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Too hot to handle?
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Voor de rabarber compote ⬇️

  • Kristalsuiker, 40 gram

  • Water, 0,5 dl

  • Grenadine, 20 ml

  • Vanille, 1 stokje

  • Rabarber, 2 stengels

  • Aardappelzetmeel

  • Voor de crumble ⬇️

  • Bloem, gezeefd 30 gram

  • Koude boter, 20 gram

  • Rietsuiker, 15 gram

  • Havervlokken, 20 gram

  • Voor het deeg⬇️

  • Suiker, 100 gram

  • Roomboter, 200 gram

  • Bloem, 300 gram

  • Ei, 1 stuk

  • snufje zout

  • Benodigdheden

  • Skillet 15 cm

  • Skillet

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ