Als het zonnetje een beetje doorbreekt is het mooi om wat zomerse gerechten op tafel te toveren. Dit recept zorgt voor een lekker en kleurrijk feestje op tafel en genoeg om wat gasten bij uit te nodigen. Laat ze zelf hun tortilla wrap vullen met zelfgemaakte guacamole, veldsla, gegrilde flat iron steak, tomaat, lenteui, rode peper, wat koriander en een frisse salsa van komkommer en gegrilde mais. Uiteraard kun je nog aanvullen met wat sidedishes zoals rijst met bonen, en nachoskillet.
BBQ aansteken
Breng je kamado op een temperatuur van 180 graden Celsius met een halve-maan platesetter onderin, daarboven een half RVS-rooster, en ernaast, boven de hete kolen, een half gietijzeren rooster. Door op deze manier met deze roosters te werken, hoef je tijdens de bereiding niets te wisselen.
Komkommer-maïs salsa
Maak de maïskolven schoon en kook ze 5 minuten in een pan met water. Laat ze even afkoelen en bestrijk ze vervolgens rondom met olijfolie. Gril de maïskolven rondom tot ze goudbruin zijn op het gietijzeren rooster. Laat de kolven daarna weer afkoelen. Ondertussen halveer je de komkommer in de lengte en verwijder je met een lepel de zaadlijsten. Snijd de komkommer in kleine blokjes van een halve centimeter. Meng de komkommer met de crème fraîche, mayonaise en braairub nr. 1 in een schaaltje. Snijd de maïs van de kolven en voeg dit toe aan het schaaltje. Voeg ook de fijn gesneden dille en het sap van een halve limoen toe voordat je de salsa omschept. Breng indien gewenst op smaak met peper en zout.
Guacamole🥑
Snijd de limoen doormidden en grill deze op het gietijzeren rooster totdat de snijkanten mooi bruin zijn. Snijd de rode peper tweemaal in de lengte door, verwijder de zaadlijsten en het steeltje. Snijd de rode peper in kleine stukjes en doe deze in een schaaltje. Pel een teentje knoflook en snipper of pers deze fijn. Voeg de knoflook toe aan het schaaltje met de rode peper.
Halveer de avocado’s, verwijder de pitten en schep met een lepel het vruchtvlees in het schaaltje erbij. Prak het geheel met een vork en pers vervolgens het sap van de gegrilde limoen erbij. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
Tortilla / Steak
Haal het vlees uit de koelkast, snijd zo nodig stukjes vet weg, dep het droog met keukenpapier, voorzie het aan beide zijden van DeFikErin braairub 2 en laat het dan afgedekt buiten de koelkast op kamertemperatuur komen. De tortillawraps kunnen op het RVS-rooster aan beide zijden indirect worden opgewarmd.
Laat nadat de wraps klaar zijn de temperatuur van je kamado iets stijgen naar ongeveer 220 graden Celsius.
Als je barbecue op temperatuur is, leg je de flat iron steak in één keer op het gietijzeren rooster boven de gloeiende kolen. Grill het vlees aan elke zijde 3 minuten tot het medium rare is. Open ongeveer elke 30 seconden de barbecue om met een tang het vlees een kwartslag te draaien. Hierdoor krijgt het vlees een mooie egale korst en dus meer smaak. Doe dit na ongeveer 3 minuten (afhankelijk van de dikte van het vlees) ook aan de andere kant. Controleer tussendoor met je kernthermometer en haal het vlees eraf bij een kerntemperatuur van 50-52 graden. Dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat het 5-10 minuten rusten.
Aan tafel
Snijd het vlees dwars op de draad in dunne plakken. Serveer de tortillasteaks op tafel met verschillende toppings: fijngehakte koriander, veldsla, stukjes cherrytomaat, de guacamole, lente-ui en de komkommer-maïssalsa.
Mooie bijgerechten zoals een skillet met nacho’s met barbecuesaus en cheddar, rijst en een bonenschotel maken de tafel bijna compleet, want een lekker zomers biertje mag eigenlijk niet ontbreken.
Tip! Deze producten kun je gebruiken bij dit recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Matthijs Kannekens
Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .
Bekijk team BBQ