We gaan caveman grillen, wat wil zeggen: direct in de kolen! Longhaas is een werkspier met een grove structuur die het middenrif van de koe in beweging houdt. Door de grove structuur is het geschikt om caveman te grillen op een zeer hoge temperatuur. Pas wel op voor verbranding van jezelf, werk met handschoenen aan. Pak voor caveman vlees wat niet vet is, dit gaat verbranden.

Voorbereiding: de kamado maximaal heet

Breng de kamado naar standje veel te warm zodat je een gloeiende vuurzee in je vuurkorf hebt. Laat het deksel open staan om echt een gloeiende massa te krijgen. Was de peterselie en verwijder de stelen. Voeg het blad van de peterselie samen met de gepelde knoflook en ansjovis inclusief de olie in een foodprocessor en draai dit helemaal fijn. Voeg eventueel nog extra olijfolie toe om er een mooie gladde zalf te van te draaien en bewaar deze. Snij alle pezen en vliezen van de longhaas en kruid hem met peper & zout.

Caveman grillen

Wapper zo veel mogelijk as van de houtskool. De longhaas moet op kamertemperatuur zijn voordat ze in de houtskool gaat. Leg de longhaas midden in de houtskool en laat ongeveer 2 tot 3 minuten liggen. Draai daarna om en leg terug in de houtskool. Mocht er een stuk houtskool aan vastplakken kan je deze eraf trekken met een tang.

Longhaas is vaak wat dikker en zal daardoor niet tot de juiste kern van 52 graden komen in de houtskool zonder de buitenkant te verbranden. Je kunt twee dingen doen: snij de longhaas vooraf in dunnere stukken, of haal deze uit de houtskool wanneer beide kanten ongeveer 3 minuten hebben gehad. Leg het gietijzeren rooster in de kamado, sluit alle schuiven en gaar het vlees verder tot de gewenste kern is bereikt. Pas op voor backdraft! Hierom geven we voorkeur voor de longhaas vooraf te snijden.

Rusten en serveren

Haal de longhaas uit de kamado en laat een vijftal minuten rusten. Smeer in met de pesto en serveer in flinterdunne plakken.

Video van het recept & uitleg over caveman grillen

Nog meer tips over vlees en hoe je dit recept maakt? Bekijk onderstaande video. Dit is een fragment uit livestream #3. De volledige livestream is via Youtube te bekijken, wil je ook de recepten uit deze video hebben in een handig recepten boekje? Vul dan even het formulier in en je krijgt het direct in de e-mail.

Abonneer jezelf op ons Youtube kanaal en krijg de nieuwste video’s als eerste!

Ingrediënten

  • 600 gram longhaas

  • 1 pakje ansjovis op olie

  • 1 bos peterselie

  • 2 tenen knoflook

  • Benodigdheden

  • Gietijzeren rooster

  • Grid lifter

  • Kern temperatuurmeter

  • BBQ tang

  • Handschoenen

  • Foodprocessor

  • Zowie Tak

    Geschreven door:

    Barst van de energie en zet zijn jarenlange ervaring als chef in om jou de fijne kneepjes te leren. Naast de workshops bouwt hij horeca concepten, schrijft recepten en is auteur van Het ultieme kamado boek.

    Bekijk team BBQ