De dagen worden weer donkerder en dat betekent dat het weer tijd is voor gevuld speculaas. Twee lagen speculaasdeeg met daar tussen, in het midden, een amandelspijs en lekkere krokant afgebakken amandelen op de bovenkant. Vers gebakken zijn ze het lekkerst en op hun best wanneer je de Kamado gebruikt. In dit recept laten we je zien hoe je de lekkerste gevulde speculaas op de barbecue kan bereiden.

Speculaasdeeg

Leg de eieren en de roomboter op kamertemperatuur. De roomboter komt beter op temperatuur en is straks beter te mengen als je deze al in blokjes snijdt. Terwijl deze op temperatuur komen kun je de overige ingrediënten en benodigdheden klaar leggen en nauwkeurig afwegen. Maak je barbecue ook al startklaar, maar steek deze nog niet aan.

Meng in een schaal de boter en de lichte basterdsuiker. Voeg vervolgens het zout, zelfrijzend bakmeel en de speculaaskruiden toe en kneed dit goed door. Kneed er als laatste de yoghurt doorheen tot een mooi egaal deeg voor je speculaas.

Laat dit minimaal 2 uur rijpen in de koelkast. Het lekkerste is om dit deeg ca. 2 dagen vooraf te maken zodat de smaak van de specerijen optimaal in je deeg kan trekken.  

Amandelspijs

Bij dit recept kiezen we ervoor om amandelspijs kant en klaar te gebruiken, maar het is zoveel lekkerder om het zelf te maken. In dit recept voor gevulde koeken staat hoe je amandelspijs zelf kan maken.

Allereerst kneed je met de hand de spijs door tot deze mooi zacht is geworden, vervolgens meng je de de boter door de spijs heen. Zodra de boter is opgenomen door de spijs meng je het eitje erdoor. Mocht je een groter recept willen maken en je meerdere eieren gaat gebruiken meng je deze 1 voor 1 door de vulling heen.

Breng het geheel op smaak met de rasp van de citroen en een snuifje zout.

Tip! Deze producten kun je gebruiken in het recept

  • Sale!
    Smoking-Flavours-skillet 25cm-pose
    Sale!

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    • Je meest veelzijdige bbq tool
    • Online op voorraad
  • -15%
    -15%

    Pizzasteen met houder Smokin’ Flavours

    • Italian or American style?
    • Online op voorraad
  • -15%
    -15%

    Siliconen kwasten Smokin’ Flavours

    • Brush it like a pro
    • Online op voorraad

Deeg

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en rol het deeg uit tot ca. 2mm dikte. Bekleed de skillet met vetvrij papier en vouw je hier vervolgens 1 deegplak op.

Spuit daarna een gelijkmatige laag van de vulling over deze deegplak ca. 2 centimeter dik, hier leg je vervolgens de tweede deegplak op.

Bakken

Bestrijk de bovenste deegplak met een losgeklopt ei.  Garneer de gevulde speculaas vervolgens naar eigen inzicht af met de amandelen.

Bak de gevulde speculaas af op 190 graden voor ca. 1 uur. Hiervoor gebruik je een volledige indirecte opstelling met een rvs-roosters en de pizzasteen.

Laat na het afbakken de speculaas ca. 20 minuten afkoelen zodat de koek goed kan uitharden. Pak ondertussen alvast een bakje koffie zodat je daarna lekker kan genieten van een plak gevulde speculaas.

Thomas laat in deze video zien hoe je gevuld speculaas op de Kamado bereidt.

Ingrediënten

  • (zachte) roomboter, 112 gram

  • Lichte basterdsuiker, 150 gram

  • Zout, 2 gram

  • Volle yoghurt, 60 gram

  • zelfrijzend bakmeel, 250 gram

  • speculaaskruiden, 20 gram

  • Vulling ⬇️

  • Amandelspijs 1:1, 325 gram

  • Ei, 1 stuk

  • Rasp van ½ citroen

  • zachte roomboter, 125 gram

  • 1 Snuifje zout

  • Overig ⬇️

  • ½ eitje om te bestrijken

  • Hele blanke amandelen

  • Benodigdheden

  • Gietijzeren skillet

  • pizzasteen

  • Silicone kwast

  • Vetvrij papier

  • Deegroller

  • Bekken

  • Garde

  • Spuitzak

  • Weegschaal

  • Deegkrabber

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ