De Big Mac, het iconische symbool van fastfood en een van de meest herkenbare hamburgers ter wereld. In dit recept het eeuwenoude vraagstuk: Kun je thuis een lekkerdere Big Mac maken dan bij de McDonalds? Oké, misschien niet een eeuwenoud vraagstuk, maar wel iets wat wij graag willen proberen en met resultaat! Dus vergeet de rit naar de drive-thru en steek die BBQ maar aan!
We gaan een Big Mac proberen zo goed mogelijk na te maken en te verbeteren waar mogelijk, met zelfgemaakte Big Mac saus! Thomas laat in de video zien hoe je de ultieme Big Mac maakt, die misschien wel lekkerder is dan die van de McDonalds.
De kamado aansteken voor de Big Mac
De kamado vul je eerst tot aan de bovenkant van je vuurbox met je favoriete houtskool. Wij gebruiken nu Quebracho houtskool. Dit hout garandeert een mooie en lange brandduur, brandt op een gelijkmatige temperatuur en geeft een heerlijke houtsmaak. Deze houtskool is de perfecte allrounder, dus ideaal voor je Big Mac.
In het midden van de houtskool leg je 2 aanmaakwokkels. Steek deze aan en laat de BBQ opwarmen tot een temperatuur van 220 graden. Wanneer de BBQ de juiste temperatuur heeft bereikt, plaats je de halve maan plancha erin en verwarm je deze voor.
- -10%-10%
2 zakken houtskool Quebracho Smokin’ Flavours + 1 doos aanmaakwokkels
- Productbundel
- Online op voorraad
De Big Mac Saus
Voor de Big Mac saus combineer je de mayonaise, fijngesneden augurken, gekarameliseerde ui, suiker, zout, zoete paprikapoeder en gehakte knoflookteen. Meng goed en zet het in de koelkast terwijl je de hamburgers klaarmaakt.
Heb je geen zin om de saus zelf te maken? Dan is de Bigger than Mack saus van Saus.Guru een goed alternatief!
De Big Mac
Het gehakt doe je in een kom, en dit breng je op smaak met Grate Goods SPG (zout, peper & knoflook). Kneed dit goed door elkaar en vorm er vervolgens burgers van, elk ongeveer 80 gram groot. Dit is veel groter dan de 35 gram die McDonald’s hanteert. Zorg ervoor dat ze niet te dik zijn, want het origineel is vrij dun. Je kunt dit doen met behulp van de hamburgerpers van Smokin’ Flavours.
Wat betreft de garnituren, de Big Mac is niet bijzonder uitbundig. Snijd de ijsbergsla in fijne reepjes, de augurk in plakjes en tot slot, snipper een uitje fijn. Er is niks lekkerders dan een vers gesnipperd uitje, toch?
De Big Mac Bakken
De garnituren zijn gesneden, de saus staat klaar en de burgers zijn gekneed. Tijd om de burgers te bakken.
Voor het bakken van de burgers kan je gebruik maken van de plancha, zorg ervoor dat deze is voorverwarmd en de BBQ op 220 graden staat. Hierdoor krijg je straks een mooi gekarameliseerde korst.
De Big Mac opmaken
Of zoals Thomas het zegt: ”tijd om het burgertje te assembleren”. Voor de burger gebruiken we anderhalf hamburgerbroodje. Snijd er twee doormidden, waarvan de onderkant van één broodje het middendeel van de burger zal worden. Bak deze broodjes kort op de plancha tot ze mooi bruin zijn.
Nu is het tijd om de hamburger in elkaar te zetten. Begin met het aanbrengen van wat saus op de onderkant. Vervolgens voeg je wat sla toe, enkele plakjes augurk, gesnipperde ui, een plakje kaas, en tot slot leg je de burger en het tussenstukbroodje erop. Herhaal dit proces ook voor de bovenste helft van de burger. Als laatste doe je nog wat saus op de deksel
Smaakt ‘ie beter dan van de McDonalds?
Geslaagd experiment! Een burger van McDonald’s is zeker lekker en superhandig voor onderweg. Maar zo’n zelfgemaakte burger is toch echt een stuk smakelijker, vooral met twee plakken kaas erop. 😉
In deze video legt Thomas uit hoe je de ultieme Big Mac zelf op de BBQ klaarmaakt.
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Thomas Rijkers
Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.
Bekijk team BBQ