Iedere regio in Spanje kent er wel een variant op: Patatas Bravas! Het gerecht bestaat uit grof gesneden aardappels en wordt vaak geserveerd met een aantal verschillende sauzen en bijvoorbeeld chorizo, chistorra, gebraden kip of gebakken vis. Het tapasgerecht vindt de oorsprong in Madrid en bestaat al sinds 1960. Vandaag gaan we voor de variant met chorizo. Het is een makkelijk recept, wat ook heerlijk als bijgerecht kan dienen wanneer je een hele vis serveert of als toevoeging bij een stoere steak. Voor een vegetarische variant kunt je de chorizo natuurlijk weglaten. Het gerecht is dan ook gelijk vegan.
Barbecue keuze
Dit recept is bereid op de Traeger met behulp van een planchaplaat. Het gerecht kun je maken op elk type barbecue waarbij indirect grillen mogelijk is. We werken met een gietijzeren plaat om er voor te zorgen dat de aardappels mooi krokant worden.
Patatas preparando
Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Snij de aardappels in grove stukken en was deze voordat je ze in het water legt. Kook de aardappels beetgaar. Droog de aardappels en doe ze in de mengkom. Snij de peterselie en knoflook fijn en voeg deze toe aan de aardappels samen met een scheut olijfolie en de cayennepeper. Breng het op smaak met peper en zout en roer het geheel goed door.
BBQ-on
Stook de barbecue op en zorg dat de plaat goed heet is voor de aardappels. Zet de skillet op de plaat en bak daar de chorizo in zijn eigen vet in. De chorizo laat namelijk veel vet en kleur los en anders zit dit gelijk in je aardappels. Wanneer de plancha heet is bak je de aardappels goudkleurig en krokant.
Doe de Patatas in een kom en snij de chorizo worsten in stukken. Meng dit door elkaar en drizzle nu de Black Garlic en Bigger Than Mack (of een andere hamburger saus) saus eroverheen. Strooi nu nog de fijngesneden bosui er overheen. Serveer met een bucket koude cerveza!
Eet smakelijk!
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Dennis Werner
Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.
Bekijk team BBQ