Een van Thomas zijn favorieten gerechten van de Indiase keuken, Butter Chicken! En met een heerlijk vers naanbroodje schep je de Butter Chicken zo op uit je bord, heerlijk toch?

Voorbereiding marinade

We beginnen met het aansteken van de BBQ, breng deze naar een temperatuur van 200 graden met het rvs rooster op het laagste niveau. Tijdens het opwarmen van de kamado, ga je aan de slag met het schoonmaken van de tenen knoflook en schil je de gember. Pak hierna de knoflook bollen in met aluminiumfolie en voeg een kleine scheut olijfolie toe. Vervolgens pof je de knoflook tot deze volledig gaar en gekaramelliseerd zijn. Hierdoor worden ze lekker zoet en gaat het scherpe randje van de knoflook af. Het poffen duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Hierbij is het belangrijk om regelmatig de bollen te draaien en keren om een zo een egaal mogelijke garing te krijgen. Wanneer de bollen gepoft zijn, knijp je 1 bol boven de keukenmachine uit. Hierna rasp je tenen knoflook en de gember en voeg je dit toe, dit geheel mix je tot een gladde puree. Vervolgens wrijf je hier de kippendijen mee in en laat je dit enkele uren marineren in de koelkast. Thomas kiest voor kip zonder been en zonder vel, anders wordt het te vet. Tip! het marineren van de kip kan je ook 1 dag van tevoren doen, zo kan de marinade nog langer in de kip trekken. 

2e marinade

Voor de 2e coating van de kip verwarm je een beetje olijfolie en 2 theelepels cayennepeper in een skillet, hierdoor zal de kip meer kleur en smaak afgeven. In de tussentijd mix je de bengali curry powder en 3 eetlepels Griekse yoghurt voor de 2e coating van de kip. Door de zuren in die in de yoghurt zitten zal de kip nog zachter en malser worden. Daarna meng je de verkregen chiliolie met het yoghurt mengsel. Dit zal de 2e marinade zijn voor de kippendijen. Haal het mengsel van knoflook/gember uit de koelkast en haal het overtollige knoflook en gember van de kip af. En leg daarna de kippendijen in de yoghurt marinade en roer dit even door. Zet de schaal hierna in de koelkast en laat dit minimaal 3,5 uur marineren en als je tijd hebt een dag van tevoren.

Naanbrood

Bij de butter chicken kan naanbrood natuurlijk niet ontbreken! Dus pak je de 500 gram bloem voor je en doe dit in een schaal, hierna voeg je de bakpoeder, suiker, grof zeezout toe en meng dit even door. Vervolgens gaat er volle melk (op kamertemperatuur) doorheen en meng dit ook eventjes met je hand door. Als laatste stap gaat het ei erbij en kneed je het geheel door totdat je soepel deeg krijgt. Daarna rol je het deeg in een natte theedoek en zet je het in de koelkast.

Saus

Nu is het tijd om te beginnen met de saus! De Dutch oven is al opgewarmd in de BBQ, hier voeg je wat olijfolie aan toe. Voeg de knoflook, gember en sjalotten toe in de Dutch Oven en laat dit even aanfruiten. Daarna knijp je de gepofte knoflook uit en voeg deze ook toe in de Dutch Oven. Wanneer de groentes aangefruit zijn, doe je er wat van de bengali curry powder bij en meng het geheel door. Hierna blus je af met tomaten passata, die is gemaakt van cherrytomaten die is net even wat zoeter en voller van smaak. Vervolgens voeg je kokos melk en creamed coconut toe. En laat dit 15 minuten rustig pruttelen.

Kip rijgen

Pak de kip in de yoghurt marinade uit de koeling, deze heeft lekker kunnen marineren. Pak de kippendijen uit de schaal en wrijf je de overtollige marinade eraf. Hierna rijg je de kip aan de spiezen van de tandoorset van LetzQ. Rijg de kip om en om, zodat hij als het ware gevlochten om de spies heen zit. Op die manier blijft hij goed aan de spies hangen.

Butter-Chicken_tandoor

Kip roosteren

De saus heeft goed kunnen pruttelen en haal je uit de BBQ. Dan is het nu tijd om de kip te roosteren op de klassieke Indiase techniek, een goed alternatief is de tandoorset van LetzQ. Breng je BBQ naar een temperatuur van 220 graden en sluit je de onderste schuif van de bbq volledig. Vervolgens haal je de topvent van de BBQ en plaats de tandoorring op de kamado. Voordat je de spiezen gaat ophangen, is het aan te raden om handschoenen aan te doen, het is behoorlijk warm! Hang de spiezen een aantal minuten in de ring en rooster de kip tot deze een kern van 68 graden heeft en een mooie krokante laag aan aan de buitenkant heeft. 

Knoflookboter

We gaan nu de knoflook boter maken. Zorg voor plakjes knoflook en voeg deze in de skillet samen met de boter en bengali curry powder toe. Verwarm het geheel totdat het smelt en de knoflook licht geroosterd is, zodat de smaken van de rub goed worden opgenomen. Dan heb je straks lekkere boter om de naanbroden mee in te kwasten. Het moment is daar, de kip mag na ongeveer 5 minuten uit de BBQ. Vervolgens zet je de pizza opstelling de BBQ om straks de naanbroden op te bakken. Vergeet niet de schuif onder je BBQ en schoorsteen open te zetten. Zo kan de BBQ 15 minuten voorverwarmen op 250 graden. Vervolgens ga je terug naar de kippendijen en snij je deze in grove stukken, zodat je nog wel een lekker bite hebt! En voeg de kip toe in de Dutch Oven met de saus. Zet vervolgens de skillet met knoflookboter op je pizzasteen in de BBQ, voor het naanbrood straks. Daarna snij je wat kleine blokjes boter voor in de saus.

Naanbrood

Tijd om het naanbrood te maken! Haal het deeg uit de koeling en deel het deeg in vieren. Daarna rol je dit uit met de deegroller, het hoeft niet perfect rond te zijn. Maar wel zo dun mogelijk en regelmatig even draaien en keren. Gebruik niet te veel bloem, maar een klein beetje. Wanneer je te veel bloem toegevoegd, wordt het deeg namelijk te droog. Herhaal deze stappen ook voor de overige 3 stukken deeg. De knoflookboter is klaar en kan uit de BBQ worden gehaald. Je kan hier nog wat vers gesneden koriander aan toevoegen en deze koriander kan je ook nog aan de saus toevoegen. De plakken deeg kunnen nu op de pizzasteen! Haal het naanbrood er hierna uit en kwast deze in met de knoflookboter.

Butter Chicken

Butter Chicken is natuurlijk geen butter chicken zonder boter! Voeg daarom de kleine blokjes boter toe in de warme saus met kip en roer goed door, zodat de boter lekker kan smelten. Je kan er ook voor kiezen om er nog wat extra bengali curry powder aan toe te voegen, zodat hij net wat meer power heeft, door de hoeveelheid boter die is toegevoegd. Tip! Verwarm eerst het naanbrood in de BBQ en verwarm daarna de butter chicken en voeg daarna de boter toe.

Serveren

Smullen maar! Pak een diep bord en schep de butter chicken op en eet er lekker wat naanbrood bij! Als optie is het ook lekker om er rijst en geroosterde groenten bij te serveren.

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • -15%
    -15%

    Angus & Oink – Bengali Curry Powder

    • Haalt de tijger in je naar boven
    • Online op voorraad
  • Sale!
    SF666 Smokin-Flavours-Dutch-oven-31cm-Cast-Iron-Pre-Seasoned-Gietijzer-BBQ-Large
    Sale!

    Dutch Oven Smokin’ Flavours

    • Ideaal voor een stoofpotje
    • Online op voorraad
  • -15%
    -15%

    Gemalen cayennepeper van Beekum

    • Een pittige tante
    • Online op voorraad
  • -15%
    -15%

    RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • -15%
    kamado-tandoor-ring-letzq-05
    -15%

    Tandoor ring set LetzQ

    • Maak van je kamado een tandoor
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Kippendijen zonder been en huid, 4 stuks

  • Knoflook, 5 tenen

  • Verse gember, 50 gram

  • Griekse Yoghurt, 200 gram

  • Cayennepeper, 2 theelepel

  • Olijfolie, 1 dl

  • Koriander

  • 𝗦𝗮𝘂𝘀

  • Passata cherrytomaat, 1 blik

  • Tomaten puree (mutti), 2 eetlepels

  • Sjalotten, 3 stuks

  • Vers geraspte gember, 1 eetlepel

  • Gepofte knoflook, 1 bol

  • Kokos melk, 3dl

  • Kokos santen, 30 gram

  • Roomboter, 200 gram

  • Bengali curry powder

  • Peper en zout

  • 𝗡𝗮𝗮𝗻𝗯𝗿𝗼𝗼𝗱

  • Bloem, 500 gram

  • Zout, 10 gram

  • Bakpoeder, 5 gram

  • Suiker, 10 gram

  • Volle melk, 150ml

  • Ei, 1 stuk

  • Olijfolie, 10 gram

  • Roomboter, 100 gram

  • Benodigdheden

  • Tandoorring LetzQ

  • Dutch Oven SF

  • RVS-Tang SF

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ