Aziatische gemarineerde spareribs via de 3-2-1 methode. Minstens net zo lekker, maar twee keer zo snel! Deze spareribs leg je eerst 24 uur in de marinade zodat de Aziatische smaak lekker in de spareribs is getrokken.
Let op: de spareribs moeten 24 uur in de marinade liggen, dus begin een dag van tevoren!
Spareribs schoonmaken
Voor het schoonmaken van de ribben haal je eerst alle losse stukjes eraf, deze verbranden namelijk toch. Vervolgens haal je het vlies eraf, dit doe je door een normaal tafelmes halverwege onder het vlies te steken, maak je hem een klein beetje open zodat je er met je duim onder kan en dan trek je het vlies eraf. Wanneer je dit niet doet, krijg je een taaie sparerib en dat is niet wat je wilt.
Spareribs marineren in Aziatische marinade
Verwarm je BBQ tot 200 graden met een directe opstelling. Wanneer de BBQ op temperatuur is, verwarm je de Dutch Oven alvast voor. Vervolgens snipper je de sjalot, hak je de knoflook en de rawit pepers fijn. Maak de gember schoon, snijd deze en de laos in grove stukken. Fruit deze aan in een beetje olijfolie. Ook mag bij dit gerecht de trassie niet ontbreken, deze kun je halen bij de Aziatische toko. Trassie geeft onwijs veel smaak, stinkt wel een beetje dus ik zou er vooral niet aan ruiken😉. Voeg deze vervolgens in de pan.
In dit recept wordt er gebruikgemaakt van de Chinese Take-Away van Angus & Oink, hier zit wat meer pit in en heeft een zoetere nasmaak. Wil je een andere rub gebruiken, kan dat natuurlijk ook! Hierbij raad ik de King Katsu of Thai Rub You Long Time aan. De King Katsu is wat meer kerrie gericht en de Thai Rub You Long Time is wat zuurder en frisser. Bak deze rub lekker mee met de rest.
Blus het geheel af met ketjap en voeg het limoensap, limoenrasp en de citroenblaadjes toe. Laat het geheel 5 minuten pruttelen. Laat de marinade afkoelen en doe deze samen met de schoongemaakte ribben in een vacuümzak. Laat het geheel 24 uur marineren. Mocht je thuis geen vacumeerapparaat hebben – wat op zich niet heel raar is – dan kun je ook een ziplock-zakje gebruiken.
Haal na 24 uur de ribben uit de marinade en veeg de grove specerijen eraf. Bewaar de overgebleven marinade.
Sparerib 3-2-1 Methode
Breng ondertussen de kamado op een temperatuur van 120 graden en voeg een aantal rookchunks toe aan de gloeiende kolen. Plaats de ribben in een volledig indirecte opstelling met een druippan op het hitteschild, een roestvrijstalen rooster en een sparerib rek erbovenop.
Rook de ribben gedurende 1,5 uur op 120 graden. Haal vervolgens de ribben van de BBQ en pak ze in met aluminiumfolie. Voeg een klontje boter en een flinke lepel marinade toe aan het pakket.
Verwarm de kamado tot een temperatuur van 150 graden en gaar de ribben gedurende ongeveer 1,5 uur. Controleer na een uur de kerntemperatuur van de ribben, deze moet 92 graden bereiken. Zodra de kerntemperatuur is bereikt, haal je de ribben eraf en lak je ze een laatste keer af met de marinade. Zet ze 5 minuten terug op de barbecue op 180 graden. Als de marinade dof is geworden, lak de ribben dan nogmaals af en leg ze nog enkele minuten terug op de barbecue.
Werk de ribben af met krokante uitjes en fijngesneden bosui.
Thomas legt je in deze video uit hoe je het recept maakt
Tip! Deze producten kun je gebruiken bij dit recept
Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours
- Je meest veelzijdige bbq tool
- Online op voorraad
25,99 Bekijk
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Thomas Rijkers
Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.
Bekijk team BBQ