Zonder een goede set messen ben je nergens. Dat is wat ons betreft een essentieel onderdeel van jouw keukengerei. Er zijn ontzettend veel verschillende messen beschikbaar. Ieder mes heeft weer andere eigenschappen. Wij werken graag met de hand vervaardigde messen van Forged. Daarom helpen we je in samenwerking met Forged om een uitgebreid antwoord te geven op de vraag: wanneer gebruik je nu welk mes? 🔪
Over Forged
Het merk Forged staat voor een bijzondere en opvallende koksmessencollectie. Deze messen zijn stoer, robuust, en bovenal vlijmscherp. Met een hardheid van 58-60 Rockwell blijven de messen van Forged uitzonderlijk lang scherp. Elk mes wordt met de hand gemaakt, en het lemmet heeft een dikte van 2.5 mm. Dankzij de hamerslagtechniek blijft er minder voedsel aan het lemmet plakken tijdens het snijden.
Alle messen worden geleverd in een prachtig gebrand houten kistje, wat ze ook ideaal maakt om cadeau te geven.
De messen van Forged worden uitgebreid gebruikt in onze workshops. Wil je een mes testen? Volg dan één van onze workshops!
De Forged series
Olive serie
De Olive serie van Forged combineert robuust staal met prachtig olijfhout, wat zorgt voor een warme en moderne uitstraling. De messen hebben een diverse collectie en zijn gekenmerkt door de mooie houtstructuur van olijfhout. Elk mes in deze serie is een blikvanger in de keuken, waarbij robuustheid en verfijning samenkomen voor ultiem snijplezier.
Brute serie
De Brute serie van Forged heeft messen met een handgemaakte, groffe en machinale afwerking. Het handvat is gemaakt van opgerold roestvrij staal, wat de messen een stoer en robuust uiterlijk geeft. De santoku in deze serie is perfect voor het hakken van groenten en kruiden.
VG10 serie
De VG10 serie van Forged is geïnspireerd door Japan en combineert Japanse VG10 staalsoort met een hardheid van 60 Rockwell. De messen zijn in 5 lagen gesmeed en hebben een lemmet met een damastachtige uitstraling. Het luxueuze wortelhouten heft en de luxe geschenkverpakking maken deze messen bijzonder en elegant.
Sebra serie
De Sebra serie van Forged valt op door het gebruik van het donkere Afrikaanse hout Dalbergia melanoxylon voor het heft. Dit hout straalt warmte en chique uit. Het gehamerde lemmet en het subtiele rode detail bij de krop maken deze serie stijlvol en uniek. Sebra Forged biedt stoere en elegante messen die zeker in het oog springen.
Katai serie
De Katai serie van Forged heeft messen met een lemmet dat met de hand is gesmeed in 5 lagen Japans VG10 staal. Het lemmet heeft een extra nabewerking met een fijne hamer voor een verfijnde look. Het wortelhouten heft is bewerkt met hars, wat elk mes uniek maakt in afwerking, afmeting, kleur en houtstructuur. Deze serie combineert een unieke uitstraling met verfijnde technieken.
Intense serie
De Intense serie van Forged combineert een traditionele uitstraling met subtiele gesmede accenten. Het mes heeft een minimalistische gehamerde look en een dicht afgewerkte, gepolijste krop. Deze serie behoudt de smedetechniek van Forged, maar het lemmet is meer gepolijst voor een rustiger uiterlijk in vergelijking met de Brute en Olive serie. De Intense serie is perfect voor wie een bijzonder mes zoekt dat op een subtiele manier opvalt.
DE ALLROUNDER!
KOKSMES
Het koksmes is het meest gebruikte mes in de (professionele) keuken. Alle te bedenken snijtechnieken zijn uit te voeren met dit mes. Dankzij het lemmet met een lengte van 20,5cm is het een zeer fijn mes om mee te werken. Van het hakken van groene kruiden tot het snipperen van een uitje en natuurlijk het snijden van brunoise en julienne met dit mes gaat dit perfect! De messen van forged hebben een hardheid van 58-60 rockwell, dit houdt in dat ze door hun hardheid onwijs lang scherp blijven. En als je ze met regelmaat wat liefde geeft met het aanzetstaal en zo nu en dan laat slijpen, dan gaat dit mes een leven lang mee.
Dit bericht op Instagram bekijken
Dit bericht op Instagram bekijken
VOOR HET FIJNE WERK!
UNIVERSEEL MES
De alleskunner voor het kleinere werk. Denk hierbij aan het schoonmaken van gamba’s, het snijden van fijne groenten en het schillen van groenten en fruit. Doordat dit mes net wat extra lengte heeft dan zijn broertje “het schilmes” zijn de mogelijkheden net wat breder. Zo is het trancheren van kleinere stukken vlees en gevogelte bijvoorbeeld ideaal met dit mes.
KRACHT & PRECISIE
AZIATISCH HAKMES
Met deze bijl hak je met gemak door het karkas van een lammetje of gevogelte heen. Maar deze stoere bijl is niet alleen geschikt voor het hakken van beenderen. Door de grote van het lemmet (17,5cm) en met een gewicht van 950 gram is hij zeer goed uitgebalanceerd en kan je er ook perfect harde kruiden mee hakken voor bijv. een kruidenkorst op je vlees. Dus naast dat het een echte blikvanger is. Is het ook een waardevolle aanvulling op je messenset. De bijl is vanwege de hardheid van 58 rockwell zeer scherp. En wil je deze scherpte behouden, behandel hem dan geregeld met je aanzetstaal.
Dit bericht op Instagram bekijken
VOOR DE GROENTEHELDEN
GROENTEBIJL
De Groente bijl van Forged is om met gemak de meest uiteenlopende groenten te snijden. Of je nu een harde knolselderij moet snijden of juist fijne zachte bladgroenten. Alles is mogelijk. Door het gewicht zal hij met gemak door de harde groenten snijden en dankzij de enorme scherpte zal de structuur van fijne groenten en kruiden niet worden beschadigd. Dus of je nu als pro in de keuken staat of juist een fanatieke hobbykok bent, de groentebijl is een waardevolle toevoeging voor je messenset.
VOOR DE VLEESLIEFHEBBERS
BUTCHERKNIFE
Naast dat het een enorme eye-catcher is voor in je (buiten)keuken. Is het ook nog eens een zeer fijn mes. Met name voor het snijden en opdelen van grote stukken vlees. Denk hierbij aan een rib-roast, een entrecote of het versnijden van een picanha tot steaks. Met een lemmetlengte van 25,5 cm echt een groot en stoer apparaat en een toffe aanvulling voor de messencollectie van iedere carnivoor.
Dit bericht op Instagram bekijken
Dit bericht op Instagram bekijken
PRECISIE BIJ UITSNIJDEN
UITBEENMES
“HET” mes voor het uitsnijden van een heel lammetje, het ontvliezen van een ossenhaas en het uitbenen van vlees en gevogelte. Door het smalle en wendbare lemmet en scherpe punt kun je zeer gemakkelijk manoeuvreren rondom botten en vliezen. Zorg er wel altijd voor dat je uitbeenmes scherp blijft. Dit doe je door hem regelmatig aan te zetten met je aanzetstaal en regelmatig te laten slijpen. Want er is niets gevaarlijker dan een bot uitbeenmes.
VOOR HET KLEINE SNIJWERK
SCHILMES
Dit is het kleinste mesje uit de serie. Met een lemmet van 8,5 cm en een scherpe punt is hij dus geschild voor het kleine en fijne werk denk aan het schillen van groentes en het snipperen van een knoflookje. Maar denk ook aan snijden en tourneren wat met dit mesje heel goed gaat. En het mooie luxe houten handvat maakt het toch een rustiek geheel.
Dit bericht op Instagram bekijken
Dit bericht op Instagram bekijken
DE JAPANSE MEESTER
SANTOKUMES
Santokumes oftewel het Japanse koksmes. Santoku betekent letterlijk vertaald “drie toepassingen” wat een verwijzing is naar de drie basis snijtechnieken die in de keuken worden uitgevoerd, namelijk: Hakken, Snijden en Ciseleren. De lengte van het santokumes is 14 of 18 cm. En is daardoor iets korter dan het standaard koksmes wat in de westerse keuken veel wordt gebruikt. De punt van het mes is ook afgerond waardoor hij wel wat minder geschikt is voor het fijnere werk. Maar hiervoor zou je natuurlijk je Utility Knife kunnen gebruiken.
VOOR DE PERFECTE PLAKKEN
VLEESMES
Voor iedere vlees liefhebber een must-have voor in je messenset. Met dit mes kan je met gemak de mooiste vleesdelen (gegaard of rauw) in mooie plakken trancheren. Maar ook het trancheren van een zijde gerookte zalm gaat door de lengte van dit mes met gemak. En door het slanke postuur van het mes in combinatie met een lengte van 20,5 cm geschikt voor zowel het fijne werk als de grotere vleesdelen.
VOOR MEER DAN BROOD ALLEEN
BROODMES
Naast het koksmes is het broodmes een basis mes waar de meeste kookliefhebbers mee beginnen. Maar een broodmes is breder inzetbaar dan alleen maar het snijden van een stokbrood. Denk eens aan het schoonmaken van een ananas. Met het broodmes gaat dit vanzelf. Maar ook harde grote groentes als knolselderij en koolraap, maak je met het broodmes zeer eenvoudig schoon.
VOOR LANGDURIGE SCHERPTE
AANZETSTAAL
Veel mensen denken: “een aanzetstaal, wat moet ik daar nu mee”. Terwijl als je investeert in een mooie dure messenset dan kan je eigenlijk niet zonder. Door het regelmatig gebruik van een aanzetstaal blijven je messen een stuk langer scherp. En hoeven ze minder vaak geslepen te worden waardoor je messen minder snel slijten. Kortom, je wil lang plezier hebben van je messenset. Investeer dan in een aanzetstaal. Het mooie van het aanzetstaal van Forged is dat deze afgewerkt is met een diamanten coating waardoor deze zorgt voor een lichte slijping van je mes en je er nog langer plezier van hebt.
Dit bericht op Instagram bekijken
MESSENSLIJPER BIJ BBQ EXPERIENCE CENTER
Wil je je messen liever laten slijpen? Iedere laatste zondag van de maand staat Slijpservice Edge Kings bij onze vestiging in Roosendaal en iedere eerste zaterdag van de maand vind je Slijpatelier GoeGeslepen bij onze vestiging in Leuven.