De smaak “Umami” is sinds het ontstaan van de gastronomie een belangrijke sleutel in superieur lekker eten. Toch is het concept umami nog maar een relatief jong begrip in de wetenschap van smaakperceptie. De 5e smaak, zoals we umami ook wel noemen, is naast de smaken zoet, zuur, zout en bitter, verantwoordelijk voor de diepte en complexiteit in een gerecht. Een technisch verhaal dat sinds het begin van de vorige eeuw door de Japanse wetenschapper Kikunae Ikeda is vastgelegd.
Bepaalde producten worden al eeuwenlang gebruikt in gerechten vanwege hun van nature diepe en gelagerde smaak, lees umami. Denk aan tomaten, erwten, diverse soorten paddenstoelen en zeewier. Ook vonden verschillende culturen lang geleden al uit dat gecontroleerde rottingsprocessen, lees fermenteren, de waarneming van umami kan versterken. Het sap van gezouten rottende vis werd door de Romeinen Garum genoemd, later werd in lijn hiermee door de Engelsen Worcestershire saus een wereldberoemd ingrediënt. Rottende garnalen zou vanuit Azië bekend worden als trassi, een inmiddels fundamenteel ingrediënt in bijvoorbeeld een authentieke nasi. Rottende zuivel kennen we inmiddels uit allerlei culturen in de vorm kaas, yoghurt en kefir en rottend deeg, lees zuurdesem. Inhoud: keuze 250ml of 500ml
De Royal Umami van Saus.Guru is te gebruiken bij
Gebruik het als smaakverrijkende marinade voor:
Royal Umami leent zich perfect om mee te
- grillen
- stomen
- wokken
- stoven
- sudderen
- roosteren
- en om mee af te lakken
Verwerk het koud op je hamburger, pita, pizza, hotdog, loaded fries of sandwich.
Ingrediënten Royal Umami
water, suiker, SOJABONEN, TARWE (GLUTEN), tomaat, gemodificeerd maïszetmeel, zout, gefermenteerde rijst, chilipepers, glucosestroop, gefermenteerde bonen, 1% ui, 0,4% knoflook, ANSJOVI (VIS), mononatriumglutamaat , kruiden, paddenstoelen, voedingszuur (citroenzuur, melkzuur, appelzuur), conserveermiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat), kleurstof (paprika-extract).
Allergenen: Soja, tarwe, gluten en vis