Heb je altijd al eens brisket willen maken, maar geen zin om een stuk vlees van 6-7 kg te maken. Dan is de tri-tip de perfecte oplossing! Heerlijk gekruid met het pittige randje voor de Texas style.
Voorbereiding
Je haalt de dikke stukken vet weg en het vlies eraf. Dit zorgt ervoor dat de rooksmaak en kruiden goed in het vlees kunnen trekken en voorkomt dat het taai wordt. Je draait het vlees om naar de kant met de vetzijde en zorgt dat er overal evenveel vet aan zit. Snij het overtollige vet weg tot het oppervlak overal even egaal is. Vervolgens bestrooi je het vlees royaal met SPG (Salt, Peper, Garlic) of terwijl de Texas Style! Ook voeg je een beetje Barbecoa hot en spicy voor extra pit en kleur. Herhaal dit aan de andere kant van het vlees en laat de rub 10-15 minuten intrekken.Voor het voorbereiden van de kamado voeg je eerst 2 blokjes hickory rookhout toe. Daarna zet je de indirecte opstelling in de kamado en breng deze naar een temperatuur van 110-120 graden. Plaats vervolgens een druippan met water.
BBQ
Nu leg je het vlees op de kamado en stop je de meater in het vlees. Via de app kan je de interne temperatuur bekijken van de tri-tip we gaan naar de 65 graden, maar wat vooral belangrijk is dat de bark een mooie kleur heeft en is gehecht aan het vlees. Om de drie kwartier sproei je met water op de tri-tip, zodat hij vochtig blijft en niet aanbrandt. De laatste drie kwartier sproei je niet. 2,5 uur verder zie je dat hij mooi donker is geworden en is de interne temperatuur ongeveer 67 graden. Vervolgens haal je de tri-tip van de kamado af. Daarna pak je het vlees in 2 vellen aluminiumfolie in en laat je de meater in het vlees zitten en aan 1 kant open, daar kan je runderboullion toevoegen of een beetje water, donkerbier of appelsap kan je ook toevoegen. En plaatst hem in het aluminium terug op de kamado.
Temperatuur 95 graden interne temperatuur. dit duurt 1,5 à 2 uur. Je haalt dan weer het vlees van de kamado en dan ga je kijken met een thermapen of het vlees gaar, wanneer hij boterzacht is. Vervolgens pak je hem terug in de aluminiumfolie en laat je het vlees in een koelbox of oven van 45 graden en laat de tri-tip nog 30 minuten rusten. Dit doe je, zodat het vlees nog sappiger wordt en de smaak goed kan intrekken.
Serveren
Tot slot snijd je de tri-tip in plakjes en dit doe je door de draden van het vlees te volgen. Je serveert de tri-tip in plakjes op een vers broodje of naast gegrilde groenten kunnen serveren!
Tip! deze producten kan je gebruiken met dit recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Filip van Eeckhout
Filip heeft met zijn BBQ-team al diverse prijzen in de wacht gesleept en waakt het liefste de gehele nacht bij zijn geliefde 'brickpit' waar een varken in zijn geheel langzaam op gegaard kan worden. Deze pitmaster deelt zijn geheimen maar al te graag met jou!
Bekijk team BBQOok interessant...
Oops, geen gerelateerde berichten gevonden