Tataki is een bekende Japanse bereiding. De tonijn wordt snel dichtgeschroeid door het hete vuur en het gloeiend hete rooster, waardoor hij van binnen rauw en mals blijft, maar van buiten heerlijk krokant wordt. De sesamzaadjes zorgen voor een extra smaakvolle twist. Samen met een tartaar van rauwe tonijn en een volle crème van avocado zet jij een sterwaardige tonijn tataki van de BBQ op tafel. Let’s go!

BBQ opstoken

Allereerst verwarm je de BBQ naar een temperatuur van +/- 200-250 graden, zo kan de tonijn zo snel mogelijk dichtschroeien.

Tonijntartaar

Wanneer de BBQ aan het opwarmen is kan je in de tussentijd de stukken tonijn snijden. Deze tonijn snij je in vier rechthoeken, deze zijn +/- 150 gram per stuk. Voor de marinade meng je 4 eetlepels Royal Umami saus en 2 eetlepels sojasaus en marineer de tonijn minimaal 30 minuten. Let op! 200 gram tonijn marineer je niet. Dit snij je tot een mooie fijne tartaar. Maak er geen gehakt, van maar zorg voor mooie blokjes. De structuur van de rauwe tonijn in tartaarvorm is ultiem lekker, echt onweerstaanbaar! Daarna maak je de tonijntartaar aan met een eetlepel olijfolie, snufje, zeekraalzout, gemalen zwarte peper naar smaak en een eetlepel fijngehakte dille. Vervolgens roer je dit goed door elkaar en zet je dit even in de koeling, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Tonijn-in-marinade-

Avocado Crème

Voor het maken van de avocado crème, snijd je de avocado door de helft en verwijder je de pit. Vervolgens pel je de schil eraf en maal je de avocado fijn met een blender of keukenmachine. Heb je deze niet in huis? Geen probleem! Dan kan je de avocado met een vork prakken. Daarna mix je een eetlepel olijfolie en een snuf zeezout door de crème. Vervolgens dek je de crème af en zet je deze opzij. Tip! Wanneer je eerder begint aan dit gerecht kan je een beetje citroensap toevoegen, zo blijft de crème mooi groen van kleur. In de tussentijd was je de radijsjes en snij je deze in dunne plakjes op een mandoline of met een vlijmscherp mes.

Tonijn tataki

Nu is het tijd om de tonijn uit de marinade te halen en veeg je het overtollige marinade eraf. Vervolgens meng je de zwarte en witte sesamzaadjes. Tijd om de tonijn te grillen op de gloeiend hete BBQ, grill op alle zijdes 20 seconden. Alleen de buitenste rand moet garing krijgen, de rest blijft mooi rauw. De sesamzaadjes worden krokant en de tonijn blijft lekker mals.

Tonijn-op-bbq

Serveren

Wil je een mooi sterwaardig bordje maken? Dan kan je gebruik maken van een ronde vrompjes. Eerst vul je het spuitzakje met avocado crème en spuit een bodempje in de vormpjes. Daarna vul je elke vormpje op elk bord af met tonijn tartaar. Vervolgens leg je flinterdunne plakjes radijs dakpansgewijs op de tartaar en spuit je een dot Royal Umami saus in het midden. Op die manier creëer je een soort bloem. Dan snijd je de tonijn tataki in mooie plakken en leg je deze naast de tartaar. Ook strooi je wat furikake over de tonijn en maak je het geheel af met een flinke eetlepel Tomasu sojasaus. Serveer dit gerecht met een frisse IPA of een lekker witbiertje!

O shokuji o o tanoshimi kudasai oftewel eetsmakelijk!

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • Sale!
    Royal-umami-saus-guru
    Sale!

    Saus.Guru BBQ Saus Royal Umami

    • The Asian collection
    • Online op voorraad
  • -15%
    Tomasu-soy-sauce-200-ml
    -15%

    Tomasu sojasaus 200 ml

    • 24 maanden gerijpt
    • Online op voorraad
  • -15%
    zeeuwsche-zoute-zeekraal-glazen-pot
    -15%

    Zeekraal Zout Zeeuwsche Zoute

    • Puur zout in combinatie met zeekraal
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Verse tonijn, 800 gram

  • Saus Guru BBQ saus Royal Umami

  • Tomasu sojasaus

  • Avocado, 1 stuk

  • Zwarte sesamzaadjes

  • Witte sesamzaadjes

  • Radijs, 1 bosje

  • Dille, 1 bosje

  • Furikake, 1 potje

  • Zeekraal zout Zeeuwse Zoute

  • Zwarte peper

  • Benodigdheden

  • Madoline of vlijmscherpmes

  • Blender of keukenmachine

  • Spuitzakje

  • Ronde vormpjes

  • Anton

    Geschreven door:

    Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

    Bekijk team BBQ