Wat is er nou lekkerder dan op een gure dag lekker rond het vuur te genieten van een pan vol geurend stoofvlees? Precies. Bijna niks! Dit recept kan zowel op open vuur als op de barbecue gemaakt worden. Dus stook het vuur hoog, maak het behaaglijk en schenk jezelf een heerlijk biertje in, want met deze runderstoof uit de Dutch Oven haal je écht de winter in huis. En dat dit niet moeilijk hoeft te zijn bewijst dit recept des te meer!
BBQ aansteken en vlees voorbereiden
Allereerst steek je de barbecue aan tussen 150-180 graden en maak je deze gereed op direct en indirect garen. Zorg er dus voor dat je de Dutch Oven recht boven de hitte bron kunt zetten, maar dat je deze ook boven een iets minder hete plek kunt zetten mocht het te hard gaan. Ga je gebruikmaken van open vuur, zorg er dan voor dat je afstand tussen het vuur en de pan kan creëren bijvoorbeeld met behulp van een driepoot of een rooster.
Wanneer de barbecue klaar staat, laat je het vlees in 1 stuk en bestrooi deze royaal met de Smoke & BBQ All Purpose Rub. Wrijf dit even goed in. Zorg er ondertussen voor dat de Dutch Oven goed opwarmt boven het vuur en laat de roomboter hierin smelten totdat deze bruist.
Op elke Dutch Oven past een dekseltje
Grill het vlees eerst even goed aan op de barbecue aan beide kanten. Maak je dit recept boven open vuur, bak het vlees dan eerst om en om aan in de Dutch Oven. Vervolgens snijd je de ui en knoflook in stukken en voeg deze toe aan de bruisende boter in de Dutch Oven. Laat glazig worden en voeg het gegrilde vlees toe. Schenk het bier volledig over het vlees en giet de bouillon erbij tot het vlees net onderstaat en strooi nog wat van de rub in de pan.
Laat de stoof nu zo’n 3-4 uur rustig stoven met de deksel op de Dutch Oven. Controleer wel af en toe of het vocht niet te snel te veel inkookt. Mocht dit toch gebeuren kun je altijd een beetje extra bouillon toe voegen.
- Sale!Sale!
Dutch Oven Smokin’ Flavours
- Ideaal voor een stoofpotje
- Online op voorraad
54,9946,74 Bekijk
Geen stoof zonder garnituur
Deze runderstoofpot verrijken we met het heerlijk zoete van een flespompoen. Snijd eerst 4 plakken van +/- 1 cm dikte af van de hals. Zorg dat hier de schil aan blijft zitten en leg weg voor later gebruik. Schil de rest van de pompoen en snijd in blokjes van 1 bij 1 cm. Voeg de pompoenblokjes toe voor het laatste uur en laat meestoven. Controleer of in het laatste uur het vocht juist een beetje inkookt zodat een heerlijke dikke saus ontstaat, mocht het nog te dun zijn, laat dan de deksel van de Dutch Oven het laatste uur en roer regelmatig goed door.
Serveren
Smeer de plakken flespompoen in met wat olie en grill vlak voor het serveren om en om op de barbecue. Bestrooi met grof zeezout en zwarte peper. Controleer of het vlees en de pompoen gaar is. Is het vlees mooi mals en valt het uit elkaar? Top! Haal dan de Dutch Oven van het vuur en ‘trek’ het vlees als ‘pulled beef’ in de pan uit elkaar en meng alles door elkaar, breng op smaak met peper en zout. Verdeel de runderstoof over 4 diepe borden en versier elk bord met een plak gegrilde pompoen.
Dikke tip! Serveer lekker met aardappelpuree of aardappelkroketjes.
Eetsmakelijk!
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Anton Pieterson
Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.
Bekijk team BBQ