You can't hate ribfingers! Damn wat is dat lekker! Ribfingers zijn erg mooi vetdoorregen en lenen zich prima om zowel low en slow als hot en fast te bereiden.

Voorbereiding

De ribfingers hebben niet veel voorbereiding nodig. Zet ze in jou favorite rub en je gaat fantastisch eten. Voor de rub gebruikte ik voor 50% Braairub NR2 en 50% Noskos the greek. Echt de moeite waard om beide te bestellen!! Deze combi is echt te gek!
Zet de ribfingers tenminste 24 uur voor je gaat bbqen in de rub, dek het af en zet ze in de koelkast.

Mais salade

Ontdoe de jalepeno van zijn zaadjes, en snijd deze in kleine stukjes, pas op voor de zaadlijst want die is evenmin gevaarlijk…. Neem de kaas en hak de flakes in grove stukjes. Hak het teentje knoflook fijn. Doe de mais, honing , mayo, creme fraishe, kaas, jalepeno, knoflook, chilipoeder, peper en zout in een schaal, meng alles goed door elkaar en zet weg.
Neem 1 komkommer, snijd deze half door en haal de zaadlijst eruit. Snijd de komkommer op een mandoline in hele dunne schijfjes.

Doe de azijn in een kommetje, en voeg de suiker toe met een scheutje water. Breng op smaak met een beetje peper en zout en roer het geheel goed door zodat de ingrediënten oplossen. Leg alle groenten in het zuur, en roer het geheel voorzichtig onder elkaar. Zet de komkommer weg in de koelkast.

Smoke the fingers!

Bereid de BBQ voor op indirect op 120 graden. Schik wat stukjes appel of kersenhout tegen de kolen. 2 chuncks is voldoende. Leg de fingers op het rooster. Ik heb een grillverhoger om het makkelijk te verdelen, heb je deze niet leg de ribfingers dan wat dichter bij elkaar.

Plaats 2 aluminium bakjes onder het vlees met een laagje water erin, het water voorkomt dat het druipvet weer verbrand en een nare smaak geeft aan je vlees. Houd het waterpeil in de gaten en vul bij indien nodig.
Laat de ribfingers 1,5 uur liggen totdat ze mooi beginnen te kleuren. Smeer na 1,5 uur de ribfingers in met jou favorite bbq saus. Ik gebruikte de Saus.Guru Royal Umami. Laat de saus gedurende een half uur indrogen, daarna is het vlees klaar.

The build

Neem een burger broodje, ik had toevallig nog een zwarte burger buns liggen maar je mag het prima op een ander broodje doen, als je maar een goed broodje neemt.

Leg op de onderkant wat sla, en doe er 2 eetlepels maissalade op. Snijd de ribfingers door in stukken ter grootte van het broodje. Plaats op de maissalade 3 ribfingers achter elkaar en daar haaks weer 3 stuks bovenop. Plaats op de ribfingers wat uienringen en wat ingelegde komkommer. Maak het geheel af met een goeie hotsauce. Ik gebruikte de Heat Enhancer van Raijmakers heetmakers, die is echt gevaarlijk lekker!

 

Ingrediënten

  • 500 gram Iberico ribfingers

  • Noskos the greek

  • Braairub Nr2

  • 4 burger buns

  • Heat Enhancer

  • Saus.Guru Royal Umami

  • Appel of kersen chunks

  • 1 rode ui

  • 400 gram mais

  • ½ jalepeno peper

  • 150 gram creme fresh

  • 3 eetlepels halfvolle mayo

  • 60 gram Parmigiano Reggiano flakes

  • 1 el honing

  • 1 teentje knoflook

  • 20 ml appelcider azijn

  • 20 ml witte wijn azijn

  • 2 theelepels witte suiker

  • Benodigdheden

  • Plate setter

  • Grillverhoger

  • Aluminium bakken

  • Gerbrand Kruijssen

    Geschreven door:

    Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

    Bekijk team BBQ