Een heerlijk zomers recept! Picanha met tomatenrisotto. Picanha is het staartstuk van het rund en is populair in Zuid-Amerika. Met deze romige tomatenrisotto komt dit stuk vlees perfect tot zijn recht. Filip legt uit hoe je dit recept bereidt.

VOORBEREIDING

Steek de BBQ aan en zorg voor een indirecte opstelling bij ongeveer 160 graden Celsius. Maak de picanha schoon door de vetkap kruislings in te snijden en eventuele vliesjes aan de vleeszijde te verwijderen. Breng het hele stuk vlees op smaak met de Gaucho rub van Angus & Oink.

Als de BBQ op temperatuur is, gaar je de picanha indirect tot een kerntemperatuur van 50 graden Celsius. Voeg tijdens het garen een of meerdere kersen rookchunks toe voor een frisse rooksmaak.

zomerse-risotto-met-picanha-recept

De zomerse risotto

Bereid ondertussen de risotto voor. Weeg alle ingrediënten af, snipper de sjalot, hak de knoflook fijn en snijd de chorizoworst in blokjes.

Wanneer de picanha de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, haal je deze van de kamado en dek je hem af met aluminiumfolie om te laten rusten. Verhoog de BBQ-temperatuur naar 220 graden en plaats een skillet erin. Pof de tomaatjes enkele minuten met een scheut olijfolie, de helft van de knoflook en een takje rozemarijn.

zomerse-risotto-met-picanha-recept

Verwarm ook een kleine Dutch Oven. Stoof hierin de rest van de knoflook, sjalot en chorizo. Voeg de rijst toe zodra alles goed is aangebakken en blus af met een derde van de warme bouillon. Zodra de tomaatjes gepoft zijn, haal je ze uit de BBQ en zet je ze apart. Voeg telkens bouillon toe aan de risotto zodra deze droog wordt, tot de rijst gaar is, maar nog wel een kleine bite heeft.

Haal de risotto van de BBQ, voeg roomboter toe en laat even rusten. Meng de gepofte tomaten erdoor en breng op smaak. De risotto moet smeuïg zijn, niet stevig.

Geef de picanha een laatste tik op het gietijzeren rooster om de vetkap krokant te maken. Snijd de picanha in dunne plakken, haaks op de draad, en serveer met de tomatenrisotto. Eet smakelijk!

zomerse-risotto-met-picanha-recept

Tip! Deze producten kan gebruiken in dit recept

  • Angus & Oink – Gaucho

    • Chimichurri rub
    • Online op voorraad
  • valderama-arbequina-500-ml

    Arbequina olijfolie Valderrama

    • Voor een fruitige touch
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • SF666 Smokin-Flavours-Dutch-oven-31cm-Cast-Iron-Pre-Seasoned-Gietijzer-BBQ-Large

    Dutch Oven Smokin’ Flavours

    • Ideaal voor een stoofpotje
    • Online op voorraad
  • BBQ-Grill-Folie-BXC

    Grill & BBQ aluminiumfolie

    • Speciaal voor de BBQ
    • Online op voorraad
  • Kernthermometer-smokin-flavours

    Kernthermometer Smokin’ Flavours

    • Meten is weten!
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • Zeeuwsche-zoute-peper-molen

    Pepermolen Zeeuwsche Zoute

    • Biologische zwarte peper
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-kers-cherry-chunks-1.5kg-pose

    Smokin’ Flavours rookchunks kers 1,5kg

    • Lekker bij vlees, vis & gevogelte
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Picanha, 1 stuk

  • Gaucho - Angus & Oink

  • Risottorijst, 150 gram

  • Knoflook, 2 tenen

  • Chorizo, 1 worst

  • Olijfolie

  • kerstomaatjes, 125 gram

  • Roomboter, 200 gram

  • Rozemarijn, 1 tak

  • Zwarte peper, naar smaak

  • Groente bouillon, 4,5 dl

  • team-be-filip

    Geschreven door:

    Filip heeft met zijn BBQ-team al diverse prijzen in de wacht gesleept en waakt het liefste de gehele nacht bij zijn geliefde 'brickpit' waar een varken in zijn geheel langzaam op gegaard kan worden. Deze pitmaster deelt zijn geheimen maar al te graag met jou!

    Bekijk team BBQ