Als de avonden vroeg donker worden is het de ultieme tijd om de barbecue te gebruiken om er een stoof op te bereiden. Bij een stoofschotel zullen vele denken aan bijvoorbeeld wild of een sucade die enkele uurtjes staat de pruttelen op het vuur, maar het kan ook anders. Deze stoof bevat typische winterse ingrediënten, is super snel te maken en toevallig ook nog eens vegetarisch. We gebruiken een mix van verschillende paddestoelen die niet alleen super veel smaak geven maar ook nog eens lekker geuren in de achtertuin tijdens het bakken. De verse kruiden, de bouillon, de Fik Erin rub en het donkere bier doen de rest!
Voorbereiding
Breng een halve liter water aan de kook en giet dit in een maatbeker met het groentebouillon blokje. Roer dit door en doe er dan het gedroogd eekhoorntjesbrood bij. Snij de kastanjechampignons door de helft en snij de paddestoelenmix (ik gebruik shimeji, portobello, oesterzwam, cantharel) in grove stukken. Maak de sjalotten schoon en snij deze in halve ringen. De knoflook mag fijn gesneden en de pastinaak in halve maantjes van een halve centimeter dik.
Barbecue
Stook je barbecue op tot zo’n 200 graden Celsius directe wijze. Plaats je Dutch Oven op het RVS rooster vlak boven de gloeiende kolen. Laat de pan in de gesloten barbecue goed op temperatuur komen. Doe hierna de helft van je boter in de pan. Bak in de gebruinde boter de kastanjechampignons en de paddestoelenmix mooi bruin en breng deze op smaak met peper en zout. Schep de paddestoelen uit de Dutch oven in een braadslede.
Plaats de Dutch Oven verder van het vuur door bijvoorbeeld het rooster hoger te plaatsen. Verhit de rest van de roomboter weer in de lege Dutch Oven en fruit hierin de sjalotten glanzend lichtbruin. Bak de knoflook een minuut mee. De takjes rozemarijn en tijm gaan er bij gevolgd door de bloem bij. Roer dit dit een paar minuten door. Zeef het eekhoorntjesbrood en giet de bouillon in de Dutch Oven.
Snij het eekhoorntjesbrood grof door en voeg dit toe met de eerder gebakken paddenstoelen, de pastinaak, de sojasaus en een lepel De Fik Erin braairub no.1. Schenk als laatst het smaakvolle donkere bier er bij.
Stoven
Laat het geheel aan de kook komen en plaats dan het hitteschild (plate setter) om zodoende de stoof indirect bij 140 graden Celsius verder te laten pruttelen. Doe het deksel op de pan en roer tussendoor de stoof een keer door. Na 25-30 minuten is de stoof gaar en op goede dikte. Halverwege het stoven zou je het deksel van de pan kunnen laten als je de stoof beter en sneller wilt indikken.
De stoof smaakt heerlijk met een risotto en serveer je met wat geraspte Grana padano en fijn gesneden peterselie er over.
Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Matthijs Kannekens
Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .
Bekijk team BBQ