Weer zo’n voorjaarsknaller! Heerlijke kruidige varkenshaas, perfect gegrild en geserveerd met krokant gegrilde groene asperges en een heerlijke zwarte knoflookmayonaise. Een complete maaltijd van de barbecue, hoe lekker is dat?! Uitstekend te serveren in de eerste zonnestralen van het voorjaar. Maar ook in de zomer, en zélfs met de kerst is dit een gerecht dat de absolute show steelt!
De fik erin!
Vandaag gaan we rustig indirect grillen, we maken dus gebruik van een plate setter (hitteschild). Vul de barbecue met je favoriete houtskool en steek aan. Laat de barbecue naar een temperatuur van zo’n 120 oC graden komen.
Rub that pork real good
Bestrooi de varkenshazen rijkelijk met Angus & Oink Harissa rub. Nu zul je denken ‘Noord-Afrikaans en varken, is dat geen gekke combinatie?’. Zeker niet! Juist die kruidige smaken van de Harissa passen pérfect bij varkensvlees. Varkensvlees kan namelijk die kruidigheid echt goed hebben. Gewoon proberen! Samen met die heerlijke smaak die het olijfhout gaat afgeven, écht een topcombinatie.
Roken maar!
Leg een flinke chunk van het olijf rookhout in de barbecue. Zet de plate setter erin en plaats het rooster. Wacht even tot het hout begint te roken en leg dan de varkenshazen op de barbecue. Plaats de kernthermometer in het midden van één van de varkenshazen en rook deze tot een kerntemperatuur van zo’n 60 oC. Lekker een beetje rosé mogen ze best zijn!
Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept
Garnituur maakt het gerecht af
Met een goed garnituur valt of staat je hele gerecht. Kies dus voor kwaliteitsproducten. Mooie verse groene asperges en stevige Shiitake paddenstoelen. Snijd de harde onderkant van de asperges af, maak de shiitakes schoon en doe samen in een bak. Besprenkel met olijfolie en hussel goed om. Leg de asperges en de shiitakes op de barbecue en laat mee garen met de Noord-Afrikaans gekruide varkenshazen.
Ready to serve
Haal de varkenshazen van de barbecue als ze de juiste kerntemperatuur hebben bereikt. Verwijder de thermometer en laat afgedekt heel even rusten. Haal ook de asperges en de shiitakes van de barbecue. Verwijder de plate setter en leg het rooster terug. Grill de asperges nog een kort boven het directe vuur zodat ze lekker krokant gegrild zijn, doe hetzelfde met de shiitakes. Breng de asperges en de shiitakes op smaak met peper en zout. Serveer op een mooi bord of toffe serveerplank.
Snijd de varkenshaas in mooie plakken, trancheren noemen we dat. Leg dakpansgewijs boven op de asperges. Maak het geheel af met een heerlijke ‘drizzle’ zwarte knoflooksaus en serveer direct. Lekker met een fris zomerbiertje!
Geniet er van!
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Anton Pieterson
Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.
Bekijk team BBQ