Italiaanse gekruiden gehaktballetjes gevuld met kaas, omwikkeld met spek van het varken, Moinkballs! Dit is de ulitieme partysnack, ideaal om je gasten mee te verwennen.

Gehakt op smaak brengen

Snij allereerst de uitjes en knoflook. Voeg de gesneden uitjes en knoflook toe aan het rundergehakt in een schaal. Voeg hierna 1 ei toe, wat paneermeel en breng op smaak met de Italiaanse rub. Deze rub heeft een basis van rozemarijn en knoflook, die geven een mooie smaak aan het gehakt! Nu is het tijd om het gehakt goed door te kneden. Daarna snij je 150 gram Cheddar kaas in stukjes. Deze stukjes Cheddar komen later nog van pas! De overige 150 gram Cheddar kaas rasp je over het gemengde gehakt toe.

Moinkballs-plat

Ballen vormen

Om de balletjes te vormen, maak je balletjes van ongeveer 3cm, om ze allemaal even groot te krijgen, kan je dat het beste doen met een ijsschep. De balletjes weeg je af op 40 gram en daarna druk je ze een beetje plat. De stukjes Cheddar kaas die je hebt gesneden komen nu van pas. Je gaat namelijk in de kern van de balletjes, stukjes Cheddar toevoegen. Draai de balletjes rond, leg ze daarna een half uurtje in de koelkast, hierdoor worden ze steviger om zo in te rollen. Hierna lef je een stuk ontbijtspek op het werkblad daarna pak je een balletje en die leg je op het achterste stuk van de ontbijtspek. Rol hem in en zorg ervoor dat het gehakt volledig bedekt is met het ontbijtspek. Doe dit vervolgens bij alle balletjes. Na het inrollen dip je een klein beetje olijfolie over de Moink Balls en breng op smaak met Honey Chili rub ze kunnen nu de BBQ op.

Moinkballs-inrollen

BBQ van de Moink Balls

Gebruik een indirecte opstelling dat wil zeggen, een hitteschild en een druippan. Vervolgens zet je de kamado op 120 graden en voeg het rookhout toe. Leg de moink balls erop en controleer na 30 minuten de temperatuur met een kerntemperatuurmeter. Wanneer de temperatuur  tussen de 50 en 55 graden kan je de eerste lak aanbrengen op de Moink Balls. Je lakt de Moink Balls met de BBQ-saus. Zo kan de BBQ-saus mooi karamelliseren. En herhaal deze stap nog voor een tweede keer wanneer de Moink Balls als deze ver gaar zijn, dat is rond de 65graden. Wanneer je ze voor een tweede keer gelakt hebt. kunnen ze binnen een paar minuutjes van de bbq af.

Moinkballs-gelakt
  • Aluminium bakken wegwerp druippan rond 5 stuks Smokin’ Flavours

    • Grill, eat & throw away
    • Online op voorraad
  • Quick-Read Thermometer kerntemperatuurmeter

    Quick-Read Thermometer kerntemperatuurmeter Big Green Egg

    • Online op voorraad
  • Siliconen kwasten Smokin’ Flavours

    • Brush it like a pro
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-kers-cherry-chunks-1.5kg-pose

    Smokin’ Flavours rookchunks kers 1,5kg

    • Lekker bij vlees, vis & gevogelte
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Rundergehakt, 1kg

  • Ontbijtspek

  • Ei, 1 stuk

  • Knoflook, 3 tenen

  • Olijfolie

  • Ui, 2 stuks

  • Cheddar, 300 gram

  • Paneermeel/beschuit

  • Italion stallion rub

  • Honey chili rub

  • BBQ saus

  • Benodigdheden

  • Hitteschild

  • Druippan

  • Kwastje

  • Kerntemperatuurmeter

  • Rookhout

  • Jurre Alleman

    Geschreven door:

    Er zijn maar weinig ingrediënten waar Jurre in zijn horeca tijd niet mee heeft gewerkt. Vlees, vis, groenten.. al zijn kennis deelt hij maar al te graag in een workshop. Wanneer je via chat of ander kanaal een culinaire vraag stelt is de kans groot dat Jurre er bij je op terug komt. Ontzettend creatief en doet er alles aan om jouw gerechten thuis steeds een beetje beter te maken.

    Bekijk team BBQ