Binnen dit recept gaan we het gebruik en toepassingen van de zoutsteen wat meer in de schijnwerpers zetten. De zoutsteen is immers een razend populaire accessoire geworden maar niemand weet eigenlijk hoe je hem het beste gebruikt, De steen heeft een hele andere minerale samenstelling waardoor het een andere zoutsmaak geeft dan dat wij kennen. Erg lekke, en niet eens te zout!
Wat is een zoutsteen eigenlijk?
De zoutstenen komen uit het Himalaya gebergte en worden gewonnen in grote blokken. Wanneer je de steen verwarmt houdt deze ontzettend lang de warmte vast. Daardoor worden ze ook vaak als rechaud gebruikt. Je kunt er allerlei leuke gerechte mee maken die net een andere smaak dimensie mee krijgen dan je gewend bent. Gebruik hem gerust in de BBQ of kamado, in de oven is ook geen enkel probleem. Echt het proberen waard.
Doordat ze erg zwaar zijn en ontzettend lang de warmte vasthouden is het aan te raden de zoutsteenhouder te gebruiken. Op die manier is hij heel makkelijk in en uit de oven of bbq te verplaatsen. Let wel op dat de zoutsteen langzaam moet worden opgewarmd. Wanneer de steen een grote warmte schok krijgt kan hij scheuren. Dan kun je de steen nog wel gebruiken uiteraard, maar het is wel zonde. Rustig opwarmen dus. Je doet dit door hem in de bbqg te leggen wanneer de bbq zelf aan het opwarmen is. Wanneer de bbq al een tijdje aan is, leg je de steen op het rooster en laat je het deksel even open staan.
Hoe maak je de zoutsteen schoon?
Eigenlijk bijna niet! Wij laten hem na gebruik afkoelen en pakken vervolgens een schraper en schrapen hem schoon. That’s it. De keer erop draai je de zoutsteen om en heb je weer een mooie schone kant waar je op kunt koken. De vieze kant ligt dan onderop en brand weer helemaal schoon. Easy.
Eventueel kun je er ook even de borstel overheen halen bij veel vuil. Niet met water schoonmaken! Het zoutblok lost anders op. De zoutsteen gaat jaren mee, maar deze tijd wordt drastisch ingekort wanneer de steen nat is.
Vlees op de zoutsteen:
We pakken even een stuk ribeye als voorbeeld. Gewoon kruiden zoals normaal, enkel geen zout toevoegen. Ook even insmeren met olijfolie. Zodra de steen 30 minuten op 220 graden is voorverwarmd (zonder hitteschild) leggen we de ribeye erop. Net zoals je gewend bent draai je het vlees zodat alle smaak en warmte aan beide kanten komt. Het vlees zal niet krokant worden en er komt zelfs wat vocht uit. Dat vocht zorgt ervoor dat een dun laagje zout begint op te lossen. Die geeft juist de smaak aan je vlees. Wanneer het vlees bijna de juiste garing heeft is hij botermals en super lekker, alleen nog niet krokant. Hierom is het slim om de zoutsteen op het gietijzeren rooster te leggen zodat je de ribeye nog even af kunt grillen daarna.
Vis op de zoutsteen:
Eigenlijk dezelfde methode als de ribeye. Alleen hoeft de vis niet meer gegrild te worden. Alle soorten vis zijn voor de zoutsteen geschikt. Experimenteer erop los!
Groenten op de zoutsteen
Ook weer dezelfde methode.
Zalm in rode biet van de zoutsteen
Een dag op voorhand gaan we de zalm inleggen. Hak met behulp van een keukenmachine of blender de rode biet helemaal tot pulp en voeg daar flink wat gemalen peper, de wodka en rasp van een halve citroen aan toe. Leg de zalm met de velzijde onder in de druippan en dek deze af. Om nog meer smaak te creëren kan je de zalm vacuüm trekken. Laat dit 24 uur staan.
BBQ voorbereiden
Breng de kamado zonder hitteschild naar de 220 graden. Op het moment dat je tijdens het aansteken het deksel sluit om de temperatuur omhoog te brengen leg je eerst aan de zijkant de zoutsteen zodat hij rustig mee op kan warmen. De steen is nu klaar voor gebruik. Spoel de rode bieten puree van de zalm af en dep deze droog.
Zalm op de zoutsteen
Smeer de zalm in met olijfolie en leg deze met de velzijde boven op de steen. Meng de tomaatjes met olijfolie en twee eetlepels herb rub en leg deze op de steen naast de zalm. Zodra de onderkant mooi aan het garen is en je de garing tot het midden van de zijkant van de zalm omhoog ziet trekken, draai je de zalm om totdat hij een kerntemperatuur heeft van 45 graden. Dan is hij super sappig en mooi roze gegaard en is hij klaar om geserveerd te worden.
Tip. Binnen 10 minuten je kamado op temperatuur? Helemaal niet lastig, lees dit artikel maar eens waarin we ingaan op het aansteken van de kamado.
De kerntemperatuur kan je het beste meten met een kern temperatuur meter die enkel temperatuur op het puntje meet. Zoals de Thermapen. Lees er alles over in dit artikel waarin de verschillende opties bespreken.
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Boy Tak
Boy’s passie is ontstaan in zijn jarenlange horeca ervaring. Nu zet hij zijn kennis & kunde om jouw gerechten op een steeds hoger niveau te krijgen en je mee te nemen in zijn belevingswereld.
Bekijk team BBQ