Filip neemt je mee in de wereld van gerookte zalm en laat je zien hoe je deze heerlijke delicatesse kunt bereiden met een cold smoke generator. Hij deelt zijn favoriete tips en technieken om de perfecte rooksmaak te bereiken.

Voorbereiding

Je begint met het pekelen van de zalm. Dit doe je door het zout met de suiker te mengen. Vervolgens leg je de filet in de braadslede en strooi je dit mengsel met de gedroogde dille en pekelzout over de bovenzijde van de zalm. Daarna laat je deze minimaal 12u pekelen in de frigo, de zalm zal nu stevig aanvoelen. Het pekelen is de garing van de vis. Na het pekelen, spoel je de zalm af en dep je hem droog met papier. Vervolgens leg je hem terug in de frigo om te drogen voor 24 uur. Door het drogen, neemt de vis de rooksmaak straks beter op.

Koud roken

Wanneer de zalm is gedroogd, steek je de cold smoke generator aan en rook je de zalm naar smaak tussen de 6 en 12 uur. Die vul je met rookmot en zorg ervoor dat er geen rookmot over de spiralen lopen, want dan kan het vuur overslaan en gaat hij minder lang rook afgeven. Vervolgens steek je het theelichtje eronder aan. Dit theelichtje laat je 2 of 3 minuten staan en wanneer het rookmot begint te smeulen, haal je het theelichtje eruit. Daarna plaats je de cold smoke generator onder in de BBQ. Gebruik een indirecte opstelling om de cold smoke generator nog wat te bufferen. Laat de onderste schuif open staan. En boven laat je hem een beetje openstaan, zolang hier rook uit blijft komen werkt de cold smoke generator. En vervolgens leg je ook de zalm op het rooster. Om de zalm te roken gebruik je beuk rookmot. Daarnaast zijn er ook nog andere smaken rookmot, wanneer je bijvoorbeeld kersen rookmot hebt, smaakt dit niet naar kersen, maar geeft het een zoete smaak af.

Zorg ervoor dat de interne temperatuur nooit boven de 25°c komt. Het is belangrijk om alle houtskool uit je kamado te verwijderen, zodat deze niet kunnen ontbranden en warmte afgeven. Na het roken is het goed om de zalm nog 48 uur te laten rusten in een bewaardoos of vacuüm, zodat de rooksmaak zich beter kan verdelen over de filet en hij een heerlijk zachte smaak krijgt. Je kan de zalm in mooie plakjes snijden met een dun mes en hij kan. De dille geeft een lekkere frisse smaak aan de zalm. Je kunt de zalm serveren op een broodje of op sla.

Smakelijk!

Koud-gerookte-zalm

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • -15%
    Smoking Flavours Roosendaal
    -15%

    Cold Smoke Generator Smokin’ Flavours

    • Time to smoke it cold!
    • Online op voorraad
  • -15%
    -15%

    Smokin’ Flavours rookmot beuk 1500ml

    • Lekker bij varken, wild, lam & vis
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Zalmfilet met vel, 1kg

  • Gedroogde dille

  • Grof zeezout, 270 gram

  • Suiker, 30 gram

  • Benodigdheden

  • Braadslede

  • Coldsmoke generator

  • Rookmot (beuk)

  • team-be-filip

    Geschreven door:

    Filip heeft met zijn BBQ-team al diverse prijzen in de wacht gesleept en waakt het liefste de gehele nacht bij zijn geliefde 'brickpit' waar een varken in zijn geheel langzaam op gegaard kan worden. Deze pitmaster deelt zijn geheimen maar al te graag met jou!

    Bekijk team BBQ