Een goede soep kan op elk moment van de dag en op welke dag dan ook lekker zijn. Met deze volle pan geroosterde tomatensoep heb je in ieder geval genoeg voor minstens vier grote eters.

Door de tomaten, paprika, ui, knoflook, kruiden en de soepballetjes eerst op de barbecue te garen bij een temperatuur van ongeveer 180 graden Celsius, krijgt de soep met de toevoeging van een rookchunks een heerlijke rokerige smaak. Als je een knoflookbol tussen de groenten rookt, kun je een deel ervan in de soep verwerken en een ander deel gebruiken voor zelfgemaakte kruidenboter. Bak er wat stokbrood bij af en je maaltijd is compleet.

Voorbereiding

Maak je kamado klaar en verwarm deze tot 180 graden Celsius met indirecte hitte. Plaats eerst het hitteschild en daarboven het RVS-rooster. Terwijl de barbecue rustig op temperatuur komt, kun je de verdere voorbereidingen treffen.

Meng twee theelepels DeFikErin nr. 2 door het rundergehakt in een braadslede en vorm er vervolgens mooie soepballetjes van. Zet de braadslede even terug in de koelkast. Eet je geen vlees? Dan kan je dit er natuurlijk ook weglaten. 😉

In de tweede braadslede komen straks de groenten. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze vervolgens in grove stukken van 3-4 cm. Snijd de tomaten in kwarten. De uien moeten ongeveer dezelfde grootte hebben als de tomaten. Verwijder losse bladeren van de knoflookbol en snijd de bovenkant eraf. Leg de knoflook tussen de tomaten, paprika en ui in de braadslede. Besprenkel de groenten met wat olijfolie, gevolgd door zout en peper. Pluk de blaadjes van de salie en verdeel ze samen met de takjes rozemarijn over de braadslede.

Gerookte-tomaten-soep-groenteKamado

Haal even je rooster en hitteschild uit de kamado om vervolgens de rookchunks tussen de gloeiende kolen te plaatsen. Het hitteschild en het rooster kunnen terug en de braadsledes mogen er op. Sluit de barbecue en laat sowieso een kwartier het heerlijk geurende rookhout zijn werk doen. Na dit kwartier plaats je de braadslede met de groentes en de braadslede met de soepballetjes op het rooster.

Na zo’n 15-20 minuten zullen de soepballetjes voldoende gaar zijn, hebben ze genoeg smaak door het rookhout gekregen en kan deze braadslede van de barbecue. Nu gaat ook de rode wijn in de braadslede met groentes. De wijn zorgt dat de tomaten beter zacht worden. Laat de braadslede nog een half uur staan op de barbecue tot de tomaten goed zacht zijn.

 

Tomatensoep

Haal de braadslede met groenten van de kamado en verwijder meteen het hitteschild onder het rooster. Plaats nu op het rooster de Dutch oven en vul deze met een halve liter water. Verkruimel een groentebouillonblokje in het water en breng het aan de kook met het deksel op de pan en je kamado gesloten. Verlaag meteen de temperatuur naar ongeveer 200 graden Celsius directe hitte.

Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn boven de groenten, haal 3 tenen uit de knoflookbol en leg deze erbij. Bewaar de rest van de knoflook om later roomboter mee op smaak te brengen. Haal met goede handschoenen de Dutch oven van de barbecue zodra het water kookt. Zet de pan op een hittebestendige ondergrond en giet voorzichtig de braadslede met groenten inclusief het vocht in de pan met bouillon. Pureer het geheel met een staafmixer tot een mooie, gladde tomatensoep. Voeg de soepballetjes toe en laat de soep, met het deksel op de pan, nog even doorwarmen.

Gerookte-tomatensoep-soepballen-1

Kruidenboter

Terwijl de soep nog een kwartier opwarmt, kun je met de overige kruiden en knoflook een lekkere boter maken voor op je stokbrood bij de soep.
Snijd hiervoor twee blaadjes salie en de blaadjes van een takje rozemarijn goed fijn. Haal vier tenen knoflook uit de knoflookbol. Voeg de eerdergenoemde ingrediënten samen met de ongezouten roomboter, het zeezout, de olijfolie en de Vikingrub toe, en meng het geheel met een vork tot een egale kruidenboter.

Serveren

Met de restwarmte van je kamado kun je nog een stokbrood afbakken. Snijd het brood daarna in stukken en zet deze met de kruidenboter op tafel. De gerookte tomatensoep serveer je in kommen en voeg hier nog een scheutje zure room aan toe. Eet smakelijk!

Gerookte-tomatensoep-recept-resultaat

Ingrediënten

  • Tomaten, 1 kilo

  • Rode Paprika, 2 stuks

  • Rode ui, 3 stuks

  • knoflookbol, 1 stuk

  • Rozemarijn, 4 takjes

  • Salie, 2 takjes

  • Olijfolie

  • Peper

  • Zout

  • Rundergehakt, 300 gram

  • Braairub nr. 2, 2 tl

  • Rode wijn, 150 ml

  • Water, 500 ml

  • Groente bouillon, 1 blokje

  • Zure room

  • Voor de kruidenboter ⬇️

  • Ongezouten roomboter, 100 gram

  • DeFikErin Vikingrub, 2 tl

  • Grof zeezout, 1/2 tl

  • Salie,1 takje

  • Rozemarijn, 1 takje

  • Olijfolie, 1 tl

  • Benodigdheden

  • Multilevel systeem

  • RVS-rooster

  • Hitteschild

  • Braadslede, 2 stuks

  • Dutch oven

  • HIttebestendige handschoenen

  • Rookchunks wijnvaten, 3 stuks

  • Staafmixer

  • Matthijs Kannekens

    Geschreven door:

    Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

    Bekijk team BBQ