Eye Log Steak? Nog nooit van gehoord! Dat dacht je vast toen je de titel van dit recept las. Maar de Chuck zegt je waarschijnlijk wel wat? De Chuck is een Amerikaans snit uit de hals van het rund. Een steak uit de hals, dat kan toch helemaal niet?! Ja zeker kan dat. Wanneer je een goeddooraderde Chuck hebt, bijvoorbeeld grain fed, wagyu of corn fed kun je twee hele mooie steaks uit de hals snijden: de Eye Log en de Denver steak. In dit recept werken we met die eerste. Daar grillen we een heerlijk stukje beenmerg bij die we overgieten met honey whisky. Klinkt goed? Aan de slag dan maar!

Godenboter bereiden

Wat een gekke benaming eigenlijk ‘Godenboter’. Voor ons misschien wel, maar in diverse landen ziet men beenmerg, of een mergpijpje als een delicatesse. Het wordt daar dan ook wel ‘Butter of the Gods’ genoemd. Vrij vertaald ‘Godenboter’ dus. 

Oké, aan de slag! Gebruik een halve plate setter en de twee halve RVS roosters waarmee we meerdere lagen in de barbecue kunnen bouwen. Leg op de onderste positie de halve plate setter en een half rooster ernaast. Leg dan op de bovenste positie boven de plate setter het andere halve RVS rooster. Breng de barbecue naar een temperatuur van zo’n 150 oC. We hebben nu een direct en een indirect deel gecreëerd. 

Snijd overtollig vlees of andere loszittende stukjes van het bot af. Was het bot goed met wat water en dep goed droog. Bestrooi de bovenkant (het merg) met Meat Church Garlic & Herb rub en leg op de ronde botkant op het indirecte gedeelte op de barbecue. Sluit het deksel en gaar het beenmerg voor zo’n 25 minuten.

Beenmerg op bbq

I scream for Eye Log!

Yes, aan de slag met het échte werk! Heb je een mooi stukje Eye Log kunnen vinden? Top, mazzelpik! Zorg dat de steaks op kamertemperatuur zijn en bestrooi ze royaal met de Letz Q Garlic Rub. Open de barbecue en grill de steaks op de directe kant in de barbecue. Houd zo’n 4 á 5 minuten per zijde aan of een kerntemperatuur van 54 oC voor een perfect medium gegrilde Eye Log steak. Heerlijk! Laat de steak even rusten onder wat folie. Niet te strak dicht vouwen! Dan gaart de steak teveel door en heb je straks schoenzool met godenboter. Niet écht wat je wil toch?

Flamberen kun je leren

Wanneer de steaks lekker rusten is het tijd om de godenboter af te maken. Schenk een flinke scheut van de honing whisky over het beenmerg en steek het aan, wellicht gaat het vanzelf al aan door de barbecue, wellicht moet je er zelf even een aansteker bijhouden. Denk om je wenkbrauwen! Lukt het niet om te flamberen? Geen probleem! Ook zonder de whisky te flamberen is het heerlijk!

Godenboter afmaken

Als het goed is heb je nu heerlijk zacht geworden beenmerg in het bot zitten. Roer met een klein lepeltje of een pincet de kruiden van de bovenkant door het zachte beenmerg. Bestrooi met nog een beetje grof zeezout en lepel de godenboter zo uit het bot over de Eye Log steaks heen.

Beenmerg op steak

Bestrooi dit nog met een handje vers gesneden bieslook en serveer met een goed glas whisky on the rocks.

Cheers ‘nd Enjoy!

Ingrediënten

  • Eye log steaks (bijv Wagyu), 4 stuks

  • Mergpijpje of beenmerg

  • Meat Church – Garlic and Herb rub

  • LetzQ Garlic rub

  • Honing Whisky (bijv. Jim Beam of Jack Daniels)

  • Handje bieslook, fijngehakt

  • Grof zeezout

  • Benodigdheden

  • Plate setter halve maan (hitteschild)

  • RVS rooster, 2 x halve maan

  • BBQ tang

  • Ovenschaal of braadschaal

  • Anton

    Geschreven door:

    Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

    Bekijk team BBQ