Een eenvoudig lekker kerstgerecht met een mooie sappige eend, frisse appelsien en een romige aardappelgratin. Samen met een heerlijke wijn die perfect past bij deze smaken. Het beste? Je kunt alles de dag van tevoren voorbereiden. Op de dag zelf hoef je alleen nog af te werken en kun je zonder stress samen genieten van een onvergetelijk diner!
Eend
Je begint met het wegsnijden van het overtollige vet aan de zijkant van de eend. Vervolgens snijd je de vetkap kruislings in met behulp van een scherp mes en doe dit zo fijn mogelijk. Daarna kruid je alleen de vetzijde van de eend met Orange Delight, omdat we 90 procent alleen op die kan gaan bakken. Dan breng je je kamado naar een temperatuur van 150 graden en gaar je de eend op de reversed-sear-techniek tot een kern van 46 graden. Tijdens het garen voeg je een klein handje sinaasappelsnippers toe van Smokin’ Flavours. Grill vervolgens op 190 graden de vetkap krokant af. Voeg nog wat sinaasappel rooksnippers toe in de kamado. Wanneer de eend een kerntemperatuur heeft van 60 graden haal je hem uit de BBQ en laat je de eend in aluminiumfolie verder garen.
Gratin Dauphinois
De Gratin Dauphinois is anders dan de gewone gratin, want er worden geen voorgekookte aardappelen gebruikt en de roomsaus wordt iedere keer tussen het laagje aardappelen toegevoegd en niet op het laatst. Voor de gratin breng je de room aan de kook samen met de knoflook en tijm. Vervolgens snij je met de mandoline de aardappels in dunne plakken. Boven een kom met water. De aardappel stukjes laat je in het water vallen. Zo spoel je de aardappels niet te veel af en zal de saus beter binden. Heb je geen mandoline dan snij je de aardappels in plakjes. Daarna beboter je de skillet en verdeel je de eerste laag met de plakken aardappel en breng je dit op smaak met peper en zout. Vervolgens giet je al een deel van de ingekookte room over de aardappel en herhaal je dit tot alle aardappel op zijn. Wanneer je eerst heel je skillet vol legt met aardappelen dan komt de room niet tussen je aardappelen. Dit geheel werk je royaal af met de Gruyère kaas en dek je af met aluminiumfolie en je zet dit in de frigo.
Wortel
Voordat je de kleine wortelen (dit mogen ook grote wortelen zijn) gaat schillen met een dunschiller, snijd je het loof op ongeveer 5 cm boven de wortel af. Vervolgens doe je wat boter in een skillet met een klein beetje kalfsfond en voeg je de wortels toe en kruid je het met peper en zout en de verse tijm. Wanneer de wortels bij gaar zijn voeg je de honing, walnoten en cranberry’s toe.
Saus
Voor het maken van de saus snipper je de sjalot en fruit je deze aan. Dit kan je op het vuur maken, maar dit kan je natuurlijk ook op de kamado doen. Vervolgens blus je af met rode port en voeg je de laurier en 1/6 van de appelsien toe, Daarna laat je het geheel 1/3 reduceren (inkoken) Ondertussen snij je de appelsien uit. Daarna voeg je de kalfsfond toe en laat je dit indikken tot de gewenste dikte. Vervolgens zeef je de saus en voeg je à la minute de stukjes appelsien toe. De jus die uit de eend in het aluminiumfolie is gekomen voeg je toe aan de saus. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en zet deze voor de rooksmaak op de BBQ.
Snij de eend in mooie sneden en maak af met de jus!
Smakelijk!
Tip! Deze producten kan je gebruiken bij dit recept
Gietijzeren Skillet met steel Petromax
- Must-have voor outdoor cooking
- Leverbaar met iets langere levertijd
20,00 Bekijk
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Filip van Eeckhout
Filip heeft met zijn BBQ-team al diverse prijzen in de wacht gesleept en waakt het liefste de gehele nacht bij zijn geliefde 'brickpit' waar een varken in zijn geheel langzaam op gegaard kan worden. Deze pitmaster deelt zijn geheimen maar al te graag met jou!
Bekijk team BBQ