Dadels en noten worden vaak bij een kaasplankje geserveerd als nagerecht. Ze bevatten beide veel vitamines en ijzer, maar zijn bovenal heel lekker. Beide ingrediënten wilde ik graag combineren in een mooi nagerecht. Makkelijk om te maken, goed voor te bereiden, relatief weinig ingredienten, leuk op te dienen , goed vullend én voor de echte zoetekauw.

Voorbereiding

Maak de barbecue klaar voor, in eerste instantie, een directe bereiding op 200 graden Celsius. Plaats een skillet op het grillrooster, en sluit de barbecue zodat de skillet iets kan opwarmen.

Recept-Dadel-Noten-Pudding-Dadels-BBQ

Karamel

We gaan op een makkelijke en snelle manier een smaakvolle karamel bereiden. Smelt hiervoor 50 gram boter in de skillet en voeg daarna de 90 gram donkerbruine basterdsuiker toe. Roer het geheel door tot de suiker is gesmolten. Laat het mengsel nog een minuutje goed borrelen. Schenk beetje bij beetje voorzichtig de melk al roerend er bij. Roer het geheel een minuut tot een dunne karamel. Na afkoelen zal de karamel nog iets indikken. Giet de inhoud van de skillet over in bijvoorbeeld een weckpot.

Skillet-BBQ-Smokin-Flavours-Recept-Bereiding-Dadel-Noten-Pudding-Dessert

Saus

Plaats de plate setter (hitteschild) onder het grillrooster, sluit de barbecue weer en laat hem oplopen tot 180 graden Celsius. Plaats de lege skillet weer op het rooster en smelt hier deze keer 100 gram donkerbruine basterdsuiker, 40 gram boter en 250 ml water in. Zorg al roerend met garde er voor dat de boter en de suiker goed zijn opgelost. Als dit zo is, schenk dan het suikerwater in een maatbeker, zodat je de skillet weer kunt gebruiken voor de laatste bereiding.

Dadel-Noten-Pudding-Bereiding-Skillet-Kamado-Recept-BBQ

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Sale!
    Smoking-Flavours-skillet 25cm-pose
    Sale!

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    • Je meest veelzijdige bbq tool
    • Online op voorraad

Beslag

Smelt in de skillet 50 gram boter en haal de pan dan van de barbecue. Snij de dadels in stukjes van ongeveer een centimeter. Maak de noten minstens de helft kleiner. Zorg dat de stukjes dadel en noten niet te klein worden, want je wilt ze straks nog goed proeven in het dessert. Meng in een schaal het zelfrijzend bakmeel, de kristalsuiker, de kaneel en de gemberpoeder door elkaar. Hierna kan de gesmolten boter en de melk er bij. Spatel dit door tot een dik, egaal beslag. Schep nu de stukjes dadel en noten er bij en roer deze goed door.

Dadel-Noten-Pudding-In-Skillet-Recept-BBQ

Bakken

Vet de inmiddels afgekoelde skillet in met boter. Verdeel het dadel-noten beslag gelijkmatig over de bodem van de skillet. Nu gieten we voorzichtig de dunne saus van basterdsuiker op het beslag. Om te voorkomen dat de saus in het beslag valt in plaats van er op, kun je de val breken door het op de bolle kant van een lepel te schenken boven de skillet. Nu het beslag bedekt is met een goede centimeter van het donkerbruine suikerwater, kun je het geheel gaan afbakken. Plaats de skillet op het midden van het grillrooster en sluit de barbecue. Zorg er voor dat je barbecue minstens de komende 40 minuten op een stabiele 180 graden Celsius blijft.

Na zon 40 tot 45 minuten zal het donkerbruine suikerwater inmiddels deels zijn verdampt en deels als karamel naast en tussen je dadel-noten pudding zijn gelopen. Om er zeker van te zijn dat het geheel goed is, meet je de temperatuur op meerdere plaatsen met een thermapen. Bij een kern van 97-100 is de dadel-noten pudding gereed.

Recept-Dadel-Noten-Pudding-Thermapen-One

Opdienen

Verdeel nog wat extra pecan en walnoten over de skillet. Schenk wat van de eerder gemaakte karamel er over. De dadel-noten pudding serveer je door hem rechtstreeks uit de skillet te scheppen met bijvoorbeeld een lepel. Een bolletje roomijs, een hele dadel en noten er bij en het is klaar om op te dienen.

Skillet-Smokin-Flavours-Recept-Dadel-Noten-Pudding

Ingrediënten

  • BESLAG

  • Dadels (ontpit), 200 gram

  • Walnoten / pecannoten, 75 gram

  • Zelfrijzend bakmeel, 185 gram

  • Kristalsuiker, 125 gram

  • Gemberpoeder, 1/2 tl

  • Kaneel, 2 tl

  • Boter, 50 gram

  • Melk, 180 ml

  • SAUS

  • Donkerbruine bastardsuiker, 100 gram

  • Boter, 40 gram

  • Water, 250 ml

  • KARAMEL

  • Boter, 50 gram

  • Donkerbruine bastardsuiker, 90 gram

  • Melk, 60 ml

  • Benodigdheden

  • Plate setter (hitteschild)

  • RVS rooster

  • Skillet 25cm

  • Thermapen One

  • Matthijs Kannekens

    Geschreven door:

    Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

    Bekijk team BBQ