Spareribs: iedere BBQ-liefhebber heeft ze wel eens gegeten. Deze hebben een Aziatische twist. Heerlijke dikke udonnoedels, bedekt met een vettige laag Kewpie-mayonaise. In plaats van azijn wordt hier rijstazijn gebruikt. Daarnaast geserveerd met gemarineerde mini-paksoi en enoki-paddenstoelen als groente, om het geheel mooi in balans te brengen. Disclaimer: deze ribs zijn heerlijk om op te kluiven en dit recept zorgt er dan ook niet voor dat het vlees vanzelf van het bot valt
Voorbereiding
Draai de ribben om en verwijder het vlies. Je wilt de zilverhuid eraf halen, omdat deze taai wordt en samentrekt. Hierop kauwen is niet prettig en het maakt het moeilijker voor de rub en saus om in het vlees te trekken. Vervolgens smeer je de ribben in met de Saus.Guru Beef Bark. Je kunt dit eventueel al een dag van tevoren doen, zodat de rub goed in het vlees kan trekken.
Stook nu de BBQ op tot 110 graden Celsius. Als je een kamado gebruikt, plaats dan een heat deflector en gaar de spareribs indirect gedurende 1 uur. Ondertussen bereiden we de paksoi voor. Halveer de paksoi en controleer of er vuil aanwezig is. Spoel het af onder de kraan en dep het droog. Snijd de knoflook, rode ui en halve rode peper fijn. Meng dit met de rijstazijn en olijfolie en marineer hiermee de paksoi.
Na 1 uur pak je de ribben in met aluminiumfolie of butcher paper, indien beschikbaar. Voeg de roomboter toe. Verhoog nu de temperatuur van de BBQ tot 130 graden Celsius en leg de ingepakte ribben weer terug op de BBQ.
Kook alvast de udonnoedels zoals beschreven op de verpakking. (Je kunt eventueel ook kant-en-klare udonnoedels gebruiken.) Spoel de gekookte noedels af met koud water en giet er vervolgens sojasaus overheen. Meng goed door.
Haal na 1 uur de ribben uit het folie terwijl je de Royal Umami saus erop smeert. Verhoog de temperatuur van de BBQ naar 170 graden Celsius. Leg de ribben nu nog eens 30 minuten op de BBQ, zodat de saus goed kan intrekken en het suikergehalte zorgt voor een mooie korst. Voeg de paksoi toe gedurende de laatste 10 minuten.
In de skillet bak je de noedels even kort op. De ribben zijn klaar wanneer ze een kerntemperatuur van 90 graden Celsius hebben bereikt en kunnen van de BBQ af. Laat ze nog even rusten in aluminiumfolie of butcher paper, zodat ze nog iets verder kunnen garen tot 92 graden Celsius.
Snijd de overgebleven rode peper en meng deze met de paksoi. Knijp de Kewpie-mayonaise over de noedels. Kewpie-mayonaise is een mayonaise dat wordt gemaakt met eidooiers en rijstazijn. Dit wordt vaak gebruikt bij sushi of in salades. Als laatste strooi je de sesamzaadjes over het gerecht.
Je kunt proberen “alles” met stokjes te eten, maar spareribs eet je gewoon het lekkerst met de hand. 😉
Eet smakelijk
Tip! Deze producten kun je gebruiken in dit recept!
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Dennis Werner
Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.
Bekijk team BBQ