Een van de producten in ons assortiment is Zeeuwsche Zoute. Dit is een authentiek Nederlands zeezout met een unieke, krachtige smaak, gewonnen uit de Oosterschelde. Het is de enige zoutziederij in Nederland. In deze gastblog vertelt Christian Clerx, de oprichter van Zeeuwsche Zoute, meer over dit mooie product.
Hoe het begon
In mijn vorige baan reisde ik veel en het viel me op dat veel landen zelf hun zout maken. Daardoor begon ik me af te vragen: “Waarom doet Nederland dat eigenlijk niet?” Ik besloot op onderzoek uit te gaan en dat leidde ertoe dat ik in de zomer van 2019 vanuit mijn ouderlijk huis op Schouwen-Duiveland met een jerrycan naar de dijk langs de Oosterschelde ging. Daar probeerde ik zelf zeezout te maken met niets meer dan dat water en een steelpan. En dat lukte!
Verschillende smaken
Zeeuwsche Zoute heeft een volle en zachte smaak, die echt opvalt door de speciale mineralen uit de Oosterschelde. In vergelijking met andere zeezouten is Zeeuwsche Zoute krachtiger en heeft het een unieke smaak. Het geeft je gerechten een opvallende extra smaak. Zeeuwsche Zoute Puur is heerlijk om bijvoorbeeld je (herten)stoof op smaak te brengen. Naast onze gewone variant hebben we ook smaakvarianten zoals wakame, zeekraal, zwarte knoflook, gerookt zout en chili zout.
Zeeuwsche Zoute Puur
Zeeuwe Zoute Puur onderscheidt zich door de intense zilte smaak van de Oosterschelde, gezuiverd en ingedampt met behoud van grote zuivere zoutkristallen. Tijdens het productieproces wordt ook het calcium eruit gefilterd, wat ervoor zorgt dat het zout minder bitter smaakt. Het resultaat? Een zout dat perfect samengaat met gerechten die een vleugje ziltheid kunnen gebruiken.
Gebruik Zeeuwsche Zoute Puur bijvoorbeeld voor een heerlijke Vietnamese Stoof
Zeeuwsche Zoute Zeekraal
Zeeuwsche Zoute Zeekraal voegt extra zoutigheid toe aan gerechten, afkomstig van Zeeuws Zilt. Het is de perfecte aanvulling op visgerechten en kan ook groenten een heerlijke zilte smaak geven.
Gebruik het bijvoorbeeld bij heerlijke zalmgerechten.
Zeeuwsche Zoute Wakame
Zeeuwsche Zoute Wakame combineert zout met zeewier, geschikt voor sushi, vis, vlees en groenten. Deze veelzijdige smaak is niet alleen heerlijk voor sushi en visgerechten, maar verrassend genoeg ook voor vlees- en groentegerechten.
Wij hebben deze variant gebruikt bij de Umami mergpijpjes van de BBQ. De favoriet van Andres!
Zeeuwsche Zoute Gerookt
Voor liefhebbers van gerookte smaken is er Zeeuwsche Zoute Gerookt, met een traditionele Zeeuwse rokerigheid. Dit zout wordt op traditionele wijze gerookt met een mix van berken- en eikenhout.
Gerookt Zeeuwsche Zoute maakt je lamsrack nog lekkerder!
Zeeuwsche Zoute Zwarte Knoflook
Zeeuwsche Zoute Zwarte Knoflook, mengt puur zout met gefermenteerde zwarte knoflook voor een zachte zoute smaak met een vleugje zoetheid. Perfect voor diverse gerechten zoals kip, plaattaart, vlees en salades.
Chilizout Zeeuwsche Zoute
De allernieuwste variant is de Chilizout van Zeeuwsche Zoute. Het is een unieke blend van zeezout, gerookt zout en chili. Hierdoor krijgt elk barbecuegerecht een karakteristieke combinatie van pittige en rokerige smaken. Een heerlijk dessert van de BBQ is een Gegrilde ananas met lopend chocoladetaartje. Strooi wat chili zout over de ananas en je zult versteld staan over de perfectie van deze combinatie!
Alle Zeeuwsche Zoute zijn ook verkrijgbaar in een handige molen. Wil je een cadeau geven? Ook dat kan, er zijn leuke cadeauverpakkingen beschikbaar.