In de blogserie ‘Barbecue technieken’ nemen we je uitgebreid mee in de wereld van barbecue. En dan met name de basistechnieken. We leren je over de meest gebruikte technieken bij het barbecueën. Denk aan warm roken, koud roken, grillen, wokken, reverse sear en noem maar op. In deze blog lichten we stomen als barbecuetechniek volledig voor je uit. Ook dat kan met je kamado. Naast dat het gezond is, is het ook nog eens doodsimpel! Met deze recepten maak je de lekkerste gerechten met deze techniek.
Eten stomen op je kamado
Je kamado is ideaal om je eten in te stomen. Doordat de dome goed sluit, heeft de stoom geen kans op te ontsnappen. Zorg er wel voor dat je temperatuur niet te hoog gaat worden, maar hij moet wel hoog genoeg zijn om te gaan koken, zo rond de 180 graden. Om te stomen, breng je een laagje water of bouillon zachtjes aan de kook in een wok of een pan met dezelfde diameter en plaats je het stoommandje er bovenop. Om te voorkomen dat het gerecht aan het mandje blijft plakken, kan je een blaadje sla of een klein porseleinen schaaltje onder het gerecht leggen.
Wat heb je nodig om te stomen?
Wat heb je er voor nodig? Niet super veel eigenlijk. Voor dit recept heb ik de Bastard gebruikt waar ik de carbonstalen wok in het multi-level systeem kan hangen. Maar op iedere soort BBQ kan je deze techniek uitvoeren. Heb je nou geen wok? Geen probleem, je kan dit ook met een paellapan of skillet uitvoeren. En verder heb je een bamboe stoommandje nodig!
Wat kan je allemaal stomen op de BBQ?
Indien je nog niet bekend bent met het stomen op de BBQ, vraag je je wellicht af welke ingrediënten geschikt zijn voor stomen. Easy! In feite kun je vrijwel alles wat je normaal gesproken zou koken ook stomen. Denk aan diverse groenten, vis, schaal- en schelpdieren, maar ook aan gerechten zoals couscous en rijst. Zelfs vlees en gevogelte kunnen op deze manier worden bereid. Het is echter aan te raden om te kiezen voor mals vlees met een kortere bereidingstijd, zoals ossenhaas en lende. Voor de echte BBQ-beleving kan je vlees daarna nog even kort te grillen, bijvoorbeeld op je kamado. Varieer ook eens door bouillon of wijn te gebruiken in plaats van water om je ingrediënten een extra smaakvolle toets te geven.
Gestoomde zalm
Deze gestoomde zalm is supersnel klaar! In 10(!) minuten heb jij een fantastisch gerecht op tafel staan. De Chinese take-away rub en Tomasu Sweet Sojasaus maken dit gerecht helemaal af. Hoe je hem maakt? Thomas laat het je zien in deze video!
Gestoomde dumplings uit de BBQ
Chinese dumplingvellen zijn een essentieel ingrediënt voor het maken van heerlijke, authentieke Chinese dumplings. Ze zijn gemakkelijk te vullen met gehakt, groenten of een combinatie van beide en kunnen gestoomd, gekookt of gebakken worden.
Bao bun met pulled duck
In dit recept een superlekkere bao bun gevuld met eendenborstfilet en dumplings on the side gemaakt op de BBQ! Deze eendenborst ga je nog eventjes verder garen en daarna ‘pullen’ en dan gaan we de bao bun vullen met deze heerlijke eend!