Van meatloaf, gehaktbrood of vleesbrood zijn al veel varianten en recepten geschreven. Met de ingrediënten en vullingen kun je eindeloos variëren. Dit recept is een mooie basis waar je desnoods zelf nog je culinaire ideeën op los kunt laten. De meatloaf is makkelijk te bereiden en vol van smaak. Lekker te combineren met een aardappelpuree van de barbecue en gegrilde Romaine sla.
Voorbereiding
Snipper de ui en de knoflooktenen, maal de beschuiten fijn (ik gebruik hier zelf vaak de vijzel voor) en klop de eieren los. Doe het gehakt in een schaal en maak het los zodat de ingrediënten hierna er goed over verdeeld kunnen worden. Op het gehakt mag de gesnipperde ui, knoflook, tomatenpuree, het gemalen beschuit, de los geklopte eieren, De Fik Erin no.2, Italiaanse kruiden en worcester sauce. Voeg peper en zout naar smaak toe. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en vet hierna je bakblik ruim in met boter. Stort het gehakt niet in zijn geheel in de vorm, maar breng het laag voor laag aan. Dit voorkomt te veel lucht in je gehakt en straks dus gaten in je meatloaf. Druk laag voor laag voorzichtig aan met bijvoorbeeld de bolle kant van een lepel. Zet de meatloaf, met huishoudfolie afgedekt, in de koelkast om op te stijven.
Barbecue
Bereid de barbecue voor met een indirecte bereiding op ongeveer 180 graden Celsius. Ga niet boven de 190 graden Celsius om een droge meatloaf te voorkomen. Mocht je je barbecue kunnen inrichten met een directe en een indirecte zone, zoals bij een ketelbarbecue of met halve manen op een kamado, dan zou ik daar nu zeker gebruik van maken. Zo kan, na het indirect low and slow bereiden van de meatloaf, de aardappelpuree er samen met de romaine sla direct op.
Low and slow
Leg je cederhouten rookplank op het bakblik met de meatloaf en keer deze in één keer om. Het ingevette blik moet er voor zorgen dat de meatloaf in één keer los komt. Het bakblik zorgt dus voor een mooie rechte vorm en straks voor een gelijkmatige garing. Het gehakt kan niet in de vorm blijven, anders zou de meatloaf in zijn eigen vet gaan sudderen. De cederhouten plank maakt de meatloaf makkelijk te hanteren en te plaatsen op het RVS rooster. Zet hem indirect op het rooster en steek meteen je thermometer voorzichtig in het vlees. Plaats een druippan of lekbak met water onder je grillrooster. Dit voorkomt een hoop ellende van het druipende vet. Sluit de barbecue en stel je thermometer in op 66 graden celius (Mocht je varkensgehakt of gemengd gehakt hebben genomen ga dan voor 71 graden).
Aflakken
Zo’n 10 graden voor het einde gaan we de meatloaf een paar keer aflakken met barbecuesaus. Een saus met onder andere chilisaus er in verwerkt is een goede combinatie en daar is de Saus.Guru Spring Roll sauce nu zeer geschikt voor. Kwast de boven en de zijkanten goed in en doe dit 5 graden later nog een keer. Gaar door tot een kern van 66 graden haal dan de meatloaf inclusief cederhouten rookplank van de barbecue. Plaats deze in een braadschaal en dek losjes af met aluminiumfolie om te rusten. Tevens zal het folie het vlees warm genoeg houden, zodat je aan de slag kunt voor een sidedish.
Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept
Aluminium bakken wegwerp groot 5 stuks Smokin’ Flavours
- Grill, eat & throw away
- Helaas, momenteel niet leverbaar
7,99 Bekijk
Sidedishes
Kook van te voren de kruimige aardappelen en maak er een puree van met boter, melk en fijngesneden peterselie. Vet een braadslede in en doe de puree hier in. Maak het geheel vlak en bestrooi met mozzarella en beschuitkruimels. Zet dit indirect op de barbecue (direct na de meatloaf) tot de bovenkant goudgeel tot bruin kleurt. Snij de romaine sla in de lengte door midden. Meng in een schaaltje het sap van een halve citroen, een scheutje olijfolie en een theelepel van De Fik Erin no.1 en kwast hier de gesneden kant van de sla mee in. Grill deze kant hierna op een gietijzeren rooster.
Opdienen
Snij de meatloaf in plakken en serveer ze met de aardappelpuree en een halve romaine sla. Schenk de glazen in, zet er bijbehorend muziekje bij op én aaaan tafelll!
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Matthijs Kannekens
Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .
Bekijk team BBQ