Twee ronde laagjes boterdeeg met daar tussen, in het midden, amandelspijs. Afgetopt met een amandel en krokant afgebakken. Dat maakt een gevulde koek. Vers gebakken zijn ze het lekkerst. Lekkerder zijn ze als je ze zelf gebakken hebt en op hun best als je daar de barbecue voor hebt gebruikt. In dit recept kun je er voor kiezen om ook de amandelspijs zelf op de barbecue te bereiden. Dus niet alleen een koekje van eigen deeg….

Deeg maken

Meng 200 gram zachte boter met 100 gram basterdsuiker, 3 gram zout en een theelepel citroenrasp. Voeg vervolgens de helft van een losgeklopt ei toe en roer goed door. Voeg daarna 300 gram bloem en 6 gram bakpoeder toe. Kneed kort tot een samenhangend deeg. Wikkel het in folie en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.

Vulling maken

Roer de boter los in een kom. Voeg de amandelspijs toe en meng tot een gladde massa. Klop de andere helft van het ei los en roer dit beetje bij beetje door het spijs tot het smeuïg genoeg is om te spuiten of te scheppen.

Gevulde koeken vormen

Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Steek 12 cirkels uit met een diameter van 10 cm (voor 6 grote koeken). Leg de helft van de deeg­rondjes op een vel bakpapier en schuif dit op de koude pizzasteen. Spuit of schep in het midden van elk rondje een flinke toef vulling (ongeveer 35 gram). Leg er een tweede deegrondje bovenop, druk de randen voorzichtig aan en vorm de koeken met je holle handpalm. Druk de randen eventueel aan met een vork voor een mooi patroon.

Afwerking van de gevulde koeken

Je bestrijkt met een siliconen kwast de bovenkant van de koeken met losgeklopt ei. Vervolgens laat je het even drogen en daarna nog een laagje. Leg bovenop elke koek een halve amandel klassieker wordt het niet.

Bakken op de BBQ

Verwarm de BBQ voor tot 200 °C met een indirecte opstelling (hitteschilden met daar boven het rvs rooster). Wanneer de BBQ op temperatuur is leg je de pizzasteen met de koeken op het rooster bijvoorbeeld met een pizzaschep en sluit de deksel. Bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin en krokant. Haal ze met de pizzaschep uit de BBQ. Laat ze daarna iets afkoelen… als je dat tenminste kunt weerstaan. Dan: genieten maar!

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept

  • Pizzaschep Smokin’ Flavours

    • Online op voorraad
  • Siliconen kwasten Smokin’ Flavours

    • Brush it like a pro
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • 𝗗𝗲𝗲𝗴:

  • Witte basterdsuiker, 100 gram

  • Boter, 200 gram

  • Ei, 1 stuk

  • Citroenrasp, 1 theelepel

  • Zout, 3 gram

  • Bakpoeder, 6 gram

  • Bloem, 300 gram

  • Speculaaskruiden, 1 theelepel

  • 𝗩𝘂𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴:

  • Amandelspijs, 300 gram

  • Ei, 1 stuk

  • Roomboter, 100 gram

  • Benodigdheden

  • Deegroller

  • 2 bekkens

  • Steker van 12 cm (of vork)

  • Siliconen kwast

  • Pizzasteen

  • Bakpapier

  • Schaar

  • Pannenlikker

  • Weegschaal

  • Pizzaschep

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ