Een barbecue klassieker; Spareribs. Maar dan met een moderne twist: ‘Sticky Asian Style’. De meest gebruikte methode om Spareribs te garen is de 3-2-1 methode. Die gebruiken we in dit recept ook! Wat de 3-2-1 methode nou eigenlijk is? Heel simpel, het staat voor de tijd van drie soorten bereiding in verhouding tot elkaar; roken, inpakken en aflakken. Ready? Let’s do this!

Ribs voorbereiden

Belangrijk bij spareribs is dat je het vlies goed verwijdert. Doe je dit niet, zit je later op een stuk taai vlies te kauwen en dat is voor niemand leuk. Dus; goed verwijderen! Draai de spareribs met de bolle kant naar beneden. Je kijkt nu op het vlies. Pak een dinermes en steek deze tussen het vlies en het vlees. Als dit is gelukt draai je het mes wat heen en weer tot je merkt dat het vlies loslaat. Pak het vlies vast en trek het er in z’n geheel af. Dit vergt in het begin wat oefening, maar je zult al snel merken dat je het aardig onder de knie krijgt na een aantal keer.

Meng knoflookpoeder, gerookte- & normale paprikapoeder, Chinese 5 spices, suiker, gemberpoeder, chilivlokken, roze peperkorrels en het mespuntje zout tot een mooie rub. Druk de peperkorrels wat fijn zodat ze meer smaak loslaten. Wrijf daarna je spareribs gul in met je zojuist eigen gemaakte rub.


3-2-1 methode

Zo, nu gaan we met ‘vuur spelen’. Vul je barbecue met je favoriete houtskool en steek dit aan met twee aanmaakwokkels en laat ongeveer 12 minuten branden met de deksel volledig geopend.

Leg een flinke chunk rookhout olijf in je hotspot, plaats een hitte schild, een druippan en je rooster. Zet hierop het spareribs rek en plaats je spareribs hierin. Breng je barbecue naar een temperatuur tussen de 110 oC en 120 oC. Afhankelijk van de dikte van je ribs laat je ze nu 3 uur roken tot een kerntemperatuur van +/- 75 á 80 oC. Let op! De 3-2-1 methode staat voor een verhouding. Het hoeft dus niet altijd om 3, 2 en 1 uur te gaan. Maar kan bijvoorbeeld ook 2, 1 en 0,5 uur zijn.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Sale!
    druippan bastard halve maan BB107HMM
    Sale!

    Druippan halve maan The Bastard

    • Online op voorraad
  • -15%
    Rookchunks_nr5_1,5kg_olijf_Smokey_Olive_Wood
    -15%

    Rookchunks nr.5 1,5 kg olijf Smokey Olive Wood

    • Lekker bij varken, rund, gevogelte & lam
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • Sale!
    SG107-Magic-Five-500ml
    Sale!

    Saus.Guru BBQ Saus Magic Five

    • The Asian collection
    • Online op voorraad
  • -15%
    Smokin' Flavours spareribs rek
    -15%

    Spareribs rek Smokin’ Flavours

    • Cook it slow!
    • Online op voorraad

De Aziatische marinade

Terwijl je spareribs lekker op de barbecue liggen te roken kun je de marinade maken. Meng hiervoor 245 ml van de Magic5 saus, gembersiroop, sojasaus en honing.

Haal de spareribs na de eerste bereiding van de barbecue en leg elke rib op een flink stuk aluminium folie. Schenk ongeveer de helft van de marinade over de ribs en pak ze goed in. Verwijder het spareribs rek uit je barbecue en leg de ingepakte spareribs er weer op voor de tweede bereiding zo’n 1,5 á 2 uurtjes.

Aflakken en serveren

Haal de spareribs van de barbecue en pak ze uit de folie. Leg ze met de holle kant op het rooster en kwast de bovenkant rijkelijk in met de overige marinade. Herhaal dit ongeveer een half uur elke 5 á 7 minuten tot je spareribs mooi glanzend en sticky zijn.

Hak alvast wat roze peperkorrels fijn en snijdt de lente-ui in dunne ringen. Haal je spareribs van de barbecue en leg ze op een plank. Bestrooi met peperkorrels, lente-ui en sesamzaadjes en serveer met een heerlijk koud, kruidig biertje en eventueel met zoete aardappel frites en Japanse mayonaise.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • Dikbevleesde spareribs, 2 flinke strengen

  • Saus.Guru Magic Five Hoisin saus

  • Gembersiroop, 2 el

  • Sojasaus, 2 el

  • Honing, 2 el

  • Sesamzaadjes

  • Roze peperkorrels

  • Lente-ui

  • Voor de rub:

  • Knoflookpoeder, 2 tl

  • Gerookte paprikapoeder, 2 tl

  • Paprikapoeder, 4 tl

  • Chinese 5 Spices, 2 el

  • Bruine basterdsuiker, 1 el

  • Gemberpoeder, 2 tl

  • Chilivlokken, 2 tl

  • Roze peperkorrels, 2 tl

  • Mespuntje zout

  • Benodigdheden

  • Plate setter (hitteschild)

  • Rookchunks olijf

  • Druippan

  • Spareribs rek

  • Aluminium folie

  • Anton

    Geschreven door:

    Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

    Bekijk team BBQ