Een spit is super leuk op je (kamado) BBQ! Doordat je gerecht ronddraait wordt deze rondom krokant gegaard, bedruipt het zichzelf en verspreiden de sappen voor een heerlijk mals resultaat. Je kunt heel veel verschillende gerechten bedenken met een spit. Denk aan een hele vis, gyros en shoarma, een heerlijk gedraaide porchetta en natuurlijk de meest traditionele: de kip aan het spit. In deze video nemen we je mee in de werking van het spit en laten een lekker recept zien met mango salade.

Injectie & voorbereiding

Maak de injectie. Kneus de knoflook en citroengras en snij de gember in grove blokken. Breng in een pannetje alle ingrediënten aan de kook en laat deze in zijn geheel afkoelen. Rub de kippen goed aan de buitenkant met de rub. Injecteer de kip in het vlees met de injectie. Je voelt het vlees soepel worden wanneer er voldoende injectie in zit. Laat minimaal enkele uren rusten in de koeling onder folie zodat smaken goed in kunnen trekken.

BBQ aansteken & de juiste opstelling

Breng de kamado naar 150 graden. Gebruik daarbij maar 1/3 van de normale hoeveelheid houtskool die je thuis zou pakken (in aanname dat je de kamado normaal tot de eerste ring vult). Schuif de houtskool tegen de achterwand aan zodat er een “muur” van houtskool ontstaat.

Spies de kip in het geheel tussen de haken en zorg dat deze mooi in het midden van de kamado valt. Leg de aluminium lekbak onder het spit zodat het vet in de bak valt en niet in de kolen. Anders krijg je een vieze vette rook in je kip. Leg een mooi groot stuk sinaasappelhout in de houtskool, dit geeft een mooie volle rooksmaak.

Kip aan het spit

Zodra de kip in de borst een kerntemperatuur heeft bereikt van 70 graden en de dijen 80 graden is deze klaar. Dit duurt ongeveer 1,5 uur. Trek de kip op tafel uit elkaar zoals voorgedaan en serveer met de mango salade.

Salade maken

Schil de mango en snijd het vlees in plakken van de pit af. Snij de mango in mooie blokjes. Snij de munt fijn en de rode peper in kleine ringetjes en meng dit met de mango. Snij de steeltjes van de peterselie fijn en meng dit met de mango. Breng de salade op smaak met de BaoWoW saus en fris hem wat op met limoen rasp en sap.

Video van het recept & uitleg over reverse sear

Nog meer tips over vlees en hoe je dit recept maakt? Bekijk onderstaande video. Dit is een fragment uit livestream #3. De volledige livestream is via Youtube te bekijken, wil je ook de recepten uit deze video hebben in een handig recepten boekje? Vul dan even het formulier in en je krijgt het direct in de e-mail.

Abonneer jezelf op ons Youtube kanaal en krijg de nieuwste video’s als eerste!

Ingrediënten

  • Thoolse hoen / kwaliteitskip

  • LetzQ chicken rub

  • INGREDIËNTEN INJECTIE

  • 3dl water

  • 1cm gember

  • 1 stengel citroengras

  • 2 laurierblaadjes

  • 2 takjes tijm

  • 1 teentje knoflook

  • INGREDIËNTEN MANGO SALADE

  • 1 grote rijpe mango

  • 4 takjes munt

  • 1 rode peper

  • 1 limoen

  • Saus.Guru BBQ saus – BaoWoW

  • Klein beetje koriander (met steel)

  • Benodigdheden

  • Spit (wij gebruikten de LetzQ)

  • Sinaasappel chunks (Smokey Olive Wood)

  • Aluminium wegwerp bak

  • Handschoenen

  • Punt kern thermometer

  • Zowie Tak

    Geschreven door:

    Barst van de energie en zet zijn jarenlange ervaring als chef in om jou de fijne kneepjes te leren. Naast de workshops bouwt hij horeca concepten, schrijft recepten en is auteur van Het ultieme kamado boek.

    Bekijk team BBQ