Koken in een dutch oven en op gietijzer (zoals een skillet) is helemaal hot op dit moment. Steeds vaker krijgen we de vraag hoe je de dutch oven of een gietijzeren skillet schoonmaakt en het beste kan onderhouden. Er bestaan namelijk veel meningen over dit onderwerp, vooral of je nu wel of geen afwasmiddel mag gebruiken. Om maar direct duidelijk te zijn: natuurlijk gebruik je afwasmiddel om het goed schoon te maken! Je krijgt anders echt een bron van bacteriën en een onhygiënisch geheel. Binnen dit artikel leg ik je helemaal uit hoe het nu zit met onderhoud en schoonmaken.
Dit artikel is van toepassing op alle gietijzeren producten
In onderstaand artikel behandelen we het onderhoud voor gietijzer in het algemeen. We spreken van dutch oven of skillet, maar je kunt het toepassen op alle gietijzeren producten. Ben je op zoek naar tips voor onderhoud van je gietijzeren rooster? Lees dan dit artikel.
Voordat je de dutch oven of gietijzeren product gaat gebruiken
Gefeliciteerd! Je bent vanaf nu de trotse bezitter van een dutch oven of gietijzeren skillet. Veel producten zijn al voorzien van een eerste beschermlaag. Reinig de Dutch Oven of skillet goed met heet water en afwasmiddel en schrob hem goed schoon met een afwasborstel. Droog hem daarna met een theedoek en zet hem dan met het deksel er schuin op een paar minuten op het fornuis om er zeker van te zijn dat al het vocht is verdampt. Doe je dit niet en er blijft nog wat water achter, is de kans groot dat er toch roest gaat komen. Je dutch oven of skillet is nu klaar voor gebruik!
Heb je een dutch oven zonder eerste beschermlaag (seasoning)? Dan zit er mogelijk geen beschermlaag vanuit de fabriek op en start je na bovenstaande stap direct met het aanbrengen van een nieuwe coating (lees verder hieronder).
Waarom de coating belangrijk is
De dutch oven is erg gevoelig voor roest. Juist daarom is het belangrijk dat je de dutch oven niet buiten of in een vochtige schuur bewaard, maar echt binnen. Bijvoorbeeld in de keuken. Om roest te voorkomen breng je een coating aan. De coating heeft daarnaast nog een groot voordeel. Het is namelijk direct een anti-aanbaklaag waarmee je naar hartelust iets kan aanbraden in de dutch oven en uiteraard kan slow cooken. Nadat je de coating hebt aangebracht hoef je er in principe niets meer aan te doen. Deze onderhoud zichzelf wanneer je de dutch oven regelmatig gebruikt.
Schoonmaken van de dutch oven en skillet na gebruik
De dutch oven en skillet maak je eigenlijk op dezelfde manier schoon als iedere andere pan. Warm tot heet (geen kokend) water, afwasmiddel en een afwasborstel of spons. Nu wordt er veel gezegd dat je geen afwasmiddel zou moeten gebruiken, dit is echt onzin. De pan wil je gewoon goed reinigen. Doordat afwasmiddel vroeger erg agressief was werd er geadviseerd om dit niet te gebruiken. Tegenwoordig is afwasmiddel veel zachter en kan dit prima. Wel gebruik je beter niet een harde schuurspons of staalwol. Daarmee beschadig je de coating namelijk. Ook zet je de dutch oven en skillet niet in de vaatwasser, deze gaat namelijk ruiger te werk dan jij met een afwasborstel :). Na het schoonmaken weer even op het fornuis zetten zodat al het laatste vocht kan verdampen.
Het beste onderhoud wat je een gietijzeren product kunt geven is regelmatig gebruiken & vettig houden. Verder een laatste tip omdat ik dit vaak hoor misgaan, laat de dutch oven en skillet niet weken met water! Door de gevoeligheid voor roest is de kans groot dat het water toch onder de coating gaat zitten en daarmee roest vormt.
Aanbrengen van een nieuwe coating
De coating maken we van een plantaardige olie. Ik gebruik hiervoor altijd zonnebloem olie. Verder heb je er een keukendoek of keukenpapier voor nodig en een paar uurtjes de tijd. Neem echt die paar uur de tijd en breng 4 of zelfs 5 laagjes aan. Wanneer de coating dik genoeg is heb je er in de toekomst namelijk geen onderhoud aan. Wanneer je je er te gemakkelijk vanaf maakt zul je na een tijdje het hele proces weer opnieuw moeten doen.
- Breng de BBQ indirect (met plate setter) en het RVS rooster naar de 250 graden.
- Begin met een schone dutch oven. Breng een laagje olie aan met behulp van de doek. Zorg ervoor dat je alle hoekjes meepakt van de pan en het deksel, binnen en buitenkant. Ben niet te zuinig, maar vooral ook niet te royaal met de olie. Wrijf het goed na zodat het evenredig verdeeld is en de dutch oven niet extreem vet meer voelt.
- Zet de dutch oven op z’n kop in de kamado, zo voorkomen we dat de olie toch een plasje gaat vormen op de bodem van de dutch oven. Leg het deksel erbij. Bak de dutch oven ongeveer een half uur op 250 graden.
- Haal de dutch oven eruit met je handschoen en laat hem even afkoelen. Dit doe je het beste buiten omdat er op dit moment rook zal ontwikkelen.
- Breng zodra je kunt een nieuwe laag olie aan zoals in stap 2 omschreven en herhaal de stappen. Herhaal dit tot je 2 tot 4 laagjes hebt.
That’s it. Makkelijk toch? Berg de dutch oven niet buiten of in een vochtige schuur op, maar wel lekker binnen. Zo heb je er lang plezier van en hoef je geen onderhoud te plegen.